Route de Rhum 2022

Letošnja regata Route de Rhum se pričenja jutri. Štartna pištola se bo sprožila točno ob 13:02 uri pred francoskim pristaniščem Saint-Malo.

Letošnje regate, dvanajste po vrsti se bo udeležilo rekordnih 138 jadralcev, ki bodo razdeljeni v šest različnih razredov.

Zgodovina

Regata Route du Rhum je regata z bogato tradicijo. Prva izvedba se je pričela dolnjega leta 1978. Prečkanja Atlantika se je tedaj udeležilo osem plovil. Po štirih letih, na drugi izvedbi, je regata pritegnila že preko 50 udeležencev. Udeležili so se je trije katamarani, ki so merili preko 20 m. Najdaljši William Saurin or Elf Aquitaine je meril kar 27 m. Zadnja izvedba, ki je potekala leta 2014 je pritegnila 91 udeležencev. Med njimi je bil tudi Loick Peyron, ki je s svojim ultra velikim katamaranom postavil rekord regate. Za plovbo preko Atlantika na razdalji 3542 nmi je potreboval zgolj 7 dni 15 ur 8 minut in 32 sekund. Med jadrnicami razred IMOCA je bil najhitrejši Francois Gabart, ki je za plovbo potreboval 12 dni 4 ure 38 minut in 55 sekund.

 

Kje poteka regata

Route de Rhum 2022

Regata se pričenja pred francoskim pristaniščem Saint-Malo. Jadralci morajo prepluti Atlantik in prečkati ciljno črto pred pristaniščem Pointe-a-Pitre na otoku Guadelupe. Teoretična dolžina plovbe znaša 3542 nmi. Najkrajša plovba je po severni direktni poti, severno od Azorskih otokov, najdaljša pa ob obali severozahodne Afrike proti Zelenortskim otokom in nato s pomočjo stabilnih pasatov preko Atlantika. Za katero pot se bodo odločili jadralci bo jasno kmalu po štartu regate. Route de Rhum je solo regata, kar pomeni, da bodo jadralci morali Atlantski ocean prepluti sami na krovu svoje jadrnice.

 

Kdo vse bo letos na štartu?

Med najhitrejšimi bodo na štartu nedvomno veliki katamarani. Letos bo v razredu Ultimo kar sedem hitrih katamaranov. Med njimi bodo znana jadralska imena na poznanih hitrih katamaranih. Thomas Covile bo plul s svojim Sodebo Ultim 3, Francois Gabart na SVR_Lazartige, Armel Le Cleach na Maxi Banque Populare XI, Artur Le Vaillant na Mieux, Romain Pillard na Use it Again! by Extia, Yves Le Blevec na Actual Ultim 3 in Charles Caudrelier na Maxi Edmond de Rothschild.

V razredu IMOCA bo tekmovalo 37 jadralcev med njimi tri deklata, svetovno znane jadralke Pip Hare, Samantha Davis in Isabelle Joschke. Borile se bodo s prekaljenimi jadralci kot so Paul Meilhat, Yannick Bestaven, Thomas Ruyant, Charlie Dalin, Damien Seguin, Benjymin Detreux, Kevin Escoffier, Fabrice Amedeo in Jeremie Beyou.

 

Regato bomo v celoti spremljali na naši spletni strani. Prenos v živo se bo prileč v nedeljo, 6.11.2022 ob 12.00 uri na tej povezavi!

 

Direkten prenos začetka regate

 

 

 

Partnerji

Partnerja letošnje regate Route de Rhum sta Highfield, največji proizvajalec gumenjakov z aluminijastim dnom in proizvajalec zunajkrmnih motorjev Suzuki. Zagotovila bosta floto 51 gumenjakov na katere bodo nameščeni zunajkrmni motorji Suzuki z močmi med 140 in 300 KM.

Vsi gumenjaki, ki bodo uporabljeni na regati, se bodo po dogodku prodali. V kolikor si želite zagotoviti izjemen gumenjak po ugodni ceni, ga lahko rezervirate pri slovenskem zastopniku za plovila Highfield, Burin Boats d.o.o., tel 040 322 422.

Več o plovilih Highfield na tej povezavi

Več o motorjih Suzuki na tej povezavi