Route de Rhum 2022

Francoz Francis Joyon je priplul kot četrti v razredu Ultim 32/23 in dejal: "To ne bo moj zadnji kozarec ruma."

Ultim32/23

Joyon je žel zgrešil stopničke, a je uspešno zaključil letošnjo regato Route de Rhum. V skupini Ultim 32/23 je regata več ali manj zaključena. Na prvo mesto se je zavihtel Charles Caudrelier z rekordom regate, ki znaša 6 dni 19 ur 47 minut in 25 s. Prejšnji rekord, ki ga je postavil Francis Joyon leta 2018, je znašal 7 dni 14 ur 21 min. Kot drugi je zaključil Francois Gabart s časom 6 dni 19 ur 47 min in 25 s. Kot zadnji se je na stopničke zavihtel Thomas Coville s časom 7 dni 6 ur 37 min in 25 s.

Ocean Fifty

Cilj sta do danes dosegla še dva jadralca v razredu Ocena Fifty. Kot prvi je priplul Erwan Le Roux na trimaranu Koesio. Za plovbo je potreboval 10 dni 21 ur 35 min in 52 s. Na drugo mesto se je uvrstil Quentin Valmynic na trimaranu Arkema. Za vodilnim v skupini je zaostal le 19 min. Na trenutnem tretjem mestu pluje Sebastien Rogues na trimaranu Primonial. Do cilja ga loči še 42 nmi. Pred zasledovalcem Ericom Peronom ima 280 nmi prednosti, ki bo verjetno zadostovala za uvrstitev na stopničke.

IMOCA

Charlie Dalin na jadrnici Apivia je vodil večino regate. Pred dvema dnevoma se mu je približal Thomas Ruyant na jadrnici Linked Out. Izkoristil je vzhodne vetrove in več kot en dan vztrajal v plovbi proti jugozahodu. Dalin je večkrat prečil in izgubil vodilno pozicijo. Za Ruyantom trenutno zaostaja 5 nmi. Oba do cilja loči manj kot 300 nmi. Plujeta s hitrostjo 23-25 vozlov. Le 40 nmi za Dalinom pluje Jeremie Beyou na jadrnici Charal. V boj za medalje pa se lahko umeša še Kevin Escoffier, ki za tretjeuvrščenim Beyou-jem zaostaja zgolj 30 nmi. Le ena majhna napaka vodilnih jadralcev lahko hitro spremeni vrstni red.

Dekleta na Atlantiku

Med dekleti je letošnja zvezda Justine Mettraux. v Razredu IMOCA jadran na trenutnem odličnem sedmem mestu. Njen zaostanek za vodilnim znaša le 200 nmi. Isabelle Joschke je napredovala in je trenutno na 10. mestu. Pip Hare je na odličnem dvanajstem, Samantha Davis pa na 28. med 34 jadralci, ki še plujejo.   

Route de Rhum 2022

Foto: Vincent Olivaud, posnetek zaslona