Žan Luka Zelko

Danes se je v francoskem Hyeresu s prvimi plovi začelo evropsko prvenstvo za ILCA 6 in ILCA 7, na katerem pod vodstvom trenerja Klavdija Pletikosa v ILCA 6 nastopa Lin Pletikos, v spremstvu trenerja Luke Radelića pa Žan Luka Zelko in Liam Orel. Poleg naših treh reprezentantov se prvenstva udeležuje tudi Ivan Akhrushev iz JK Burja.

Lin Pletikos in Žan Luka Zelko sta se nam oglasila pred začetkom prvenstva in povedala:

Lin Pletikos: ”V Hyeres smo prispeli že konec oktobra. Opravila sem nekaj treningov in tudi sodelovala na državnem prvenstvu Francije. Nato je sledilo nekaj počitka in ponovno treningi na prizorišču. Vsak dan je zelo vetrovno in piha iz iste smeri. Za prvenstvo se napoved zelo spreminja, tako da bomo sproti videli, kakšni bodo pogoji. V času od svetovnega prvenstva veliko časa za dodatne priprave ni bilo, tako da je bil največji fokus na spoznavanju s tukajšnjimi pogoji, kar mislim da nam je dobro uspelo.”

Lin je prva dva plova tega prvenstva končala na 36. in 28. mestu in je po prvem dnevu na skupnem 62. mestu v konkurenci 110 jadralk.

Žan Luka Zelko: “Sem smo prišli že pred nekaj dnevi, tako da smo polje dobro spoznali. Sem hodim že več let, tako da lahko rečem, da imam Hyeres v malem prstu, tudi napovedani vetrovi in smeri so mi zelo znani in imam z njimi že kar nekaj izkušenj. Za prve dni imamo napovedanega nekoliko več vetra, čeprav se napoved spreminja vsak dan. Po bolezni, zaradi katere sem moral nekoliko dlje ostati doma, se zdaj dobro počutim, tudi treniral sem v polnem ritmu, in odhajam v to prvenstvo samozavestno in z dvignjeno glavo in verjamem da tudi po dober rezultat.”

Žan Luka Zelko je današnji prvi plov končal na odličnem sedmem mestu, drugega pa kot 19. in je kot najvišje uvrščeni slovenski jadralec na skupnem 35. mestu. Liam Orel je bil danes 35. in 31. in je na začasnem skupnem 99. mestu. Ivan Akhrushev je končal na 52. in 44. mestu in je po prvem dnevu 148. V moški konkurenci ILCA 7 nastopa 169 jadralcev.

Prvenstvo se nadaljuje jutri, zadnji plovi in podelitev pa so predvideni za v ponedeljek, 21. novembra.