Chales Caudrelier

Charles Caudrelier je prvi jadralec, ki je prejadral Atlantik in zmagal na letošnji regate Route de Rhum.

 

Nov rekord regate

Chales Caudrelier je s svojim hitrim trimaranom Maxi Edmond de Rothschild prvi jadralec, ki je prečkal ciljno črto pred pristaniščem Point a Pitre na otoku Guadalupe. Za plovbo čez Atlantik je potreboval 6 dni 19 ur 47 minut in 25 s. Teoretična razdalja od pristanišča Saint Malo na severu Francije do pristanišča Point a Pitre na otoku Guadalupe znaša 3540 nmi. Caudrelier je preplul 4399,6 nmi s povprečno hitrostjo 26,9 vozla. S svojim jadranjem je postavil nov rekord regate. Prejšnji rekord, ki ga je postavil Francis Joyon leta 2018, je znašal 7 dni 14 ur 21 min. Čas Charlesa Caudrelierja na letošnji regati je kar 18 ur in 34 minut boljši od predhodnega rekorda.

Charles Caudrelier je po prihodu v cilj povedal: »Nisem niti utrujen. Prvih 24 ur regate je bilo napornih. Regato sem hotel zmagati za celotno ekipo. Zmago na regati sem sanjal od otroštva. Zmago posvečam družini Rothschild. Gradnja plovila, ki lahko leti, je bila videti nora. Hvala Francku Cammasu za njegove izkušnje. Brez njega ne bi bil tu. Odstopil mi je mesto na regati. Drugače bi lahko zmagal sam. Moja ekipa je ekipa FI. Jaz sem samo odvozil dirko. Gre za skupinski uspeh vključno z oblikovalcem Guillaumeom Verdierjem. Pred kratkim sem izgubil mamo. Žal ni z menoj, da bi delila trenutek. Hvala vsem, ki ste verjeli vame.«

Le še 15 nmi pred ciljem je Francois Gabart na trimaranu SVR-Lazartigue. Pluje s hitrostjo 18 vozlov. Do cilja bo priplul v slabi uri. Thomas Coville mora prepluti še 112 nmi. Na četrtem mestu pluje Yves Le Blevec, ki mora do cilja prepluti še 758 nmi.

 

Žalosten konec za Hrvata Ivico Kosteliča

Hrvaški smučar, ki se je prelevil v jadralca, je svojo jadrnico obrnil proti pristanišču Cascais. Številni tehnični problemi na njegovi jadrnici so mu preprečili, da bi končal letošnjo regato.

Ivica Kostelič

Ivica Kostelić je bil prisiljen opraviti prisilni postanek že v soboto. Ustavil se je v pristanišču La Coruna v Španiji. Upal je, da mu bo uspelo plovilo popraviti do te mere, da bo lahko preplul Atlantik. Žal se je moral včeraj sprijazniti s težavami in sprejeti bolečo odločitev in odstopiti z letošnje regate. Na svoji jadrnici ACI je plul v razredu Class40 približno 120 nmi zahodno od Porta. Okvare na plovilu mu niso dopuščale varne plovbe čez ocean, zato se je obrnil nazaj proti vzhodu.

Foto: Ivica Kostelic (ACI) / © Alexis Courcoux RDR2022