Maxi Edmond de Rothschild
Charles Caudrelier na hitrem trimaranu Maxi Edmond de Rothschild

Letošnja Route de Rhum je znova pokazala, da je izjemno zahtevna in nevarna regata tako za jadralce kot za plovila. Eden izmed jadralcev se je prevrnil, dva sta ostala brez jambora.

Črni petek v soboto

V soboto, 12. novembra, ob 19.04 se je zlomil jambor na jadrnici Bureau Velle jadralca Louisa Burtona. Svoji tehnični ekipi je sporočil, da se v nesreči ni poškodoval.

Dobro uro pozneje je enaka usoda doletela drugega francoskega jadralca Aureliena Ducroza. Med jadranjem v težkih razmerah je jambor popustil in se prelomil. Ekipi na kopnem je sporočil, da je nepoškodovan.

Praktično istočasno se je zlomil jambor na jadrnici La Boulangere Bio, ki jo krmari Francozinja Amelie Grassi. V času nesreče je plula na odličnem desetem mestu v skupini Class40. Tudi ona je k sreči nepoškodovana in v plovilo ne vdira voda.

V soboto je moral odstopiti tudi belgijski jadralec Jonas Gerckens. Na njegovi jadrnici je odpovedal avtopilot. Sam se je izjemno slabo počutil. Občutek je imel, da se ga loteva gripa. Ni več imel moči, da bi menjal jadra in krmaril plovilo s pokvarjenim avtopilotom. Zato se je odločil, da regato zaključi.

Ob 20. uri so se končale sanje za Francoza Thibauta Vauchel-Camusa. Njegov trimaran Solidaires En Peloton – ARSEP se je prevrnil, ko je plul približno 240 nmi severno od Azorskih otokov.

Nekoliko bolj prizanesljiva nedelja

Na lokacijo, kjer se je prevrnil Thibaut Vauchel-Camus, je odplulo najeto plovilo, na katerem pluje Adrien Hardy, jadralec na jadrnicah Figaro in izkušen reševalec. Brodolomca Thibauta Vauchel-Camusa je dosegel ob 11.30. Njegov prevrnjen trimaran je privezal za reševalno plovilo. Odvleči ga namerava na Azorske otoke.

V poznih večernih urah se je s svojega plovila Eora oglasil Avstralec Rupert Henry. Pri pregledu plovila je opazil razpoke na nosilnih rebrih v premcu plovila. Težavo je opazil že en dan prej. Poskušal jo je popraviti. V nedeljo je ugotovil, da so poškodbe vse večje in da nadaljevanje regate ni več varno. Vremenska prognoza je napovedovala novo fronto, ki bi jo moral prepluti v smeri proti cilju. Ker ni bil prepričan, da bo s poškodovanim plovilom dosegel Azorske otoke, se je odločil, da zaključi regato in se vrne proti najbližjemu kraju, rtu Finisterre, do katerega je bil oddaljen le 140 nmi.

Ponoven začetek za nekatere povratnike

Včerajšnji dan se je švicarski skiper Olli Heer (Oliver Heer Ocean Racing) vrnil v regato. Zaradi poškodbe trupa je moral zasilno pristati v pristanišču Le Foret. Njegovi tehnični ekipi je uspelo popraviti plovilo in znova se je lahko podal na Atlantik. Za nadaljevanje ima ugodno vremensko napoved. Preizkusil bo lahko, ali so popravila uspešna, preden bo zaplul v fronto z vetrovi med 35 in 40 vozli.

Potopljena jadrnica Nexans - Art & Fenêtres

Fabrice Amadeo
Fabrice Amadeo na krovu tovorne ladje Maersk Brida

Ob 11.35 je na plovilu Nexans – Art & Fenêtres razreda IMOCA, na katerem pluje Francoz Fabrice Amadeo, prišlo do eksplozije. Jadrnico je zajel ogenj in Amadeo je bil prisiljen zapustiti plovilo in se vkrcati na reševalni splav. Kmalu zatem se je jadrnica potopila. Reševalni center je na lokacijo napotil tovorno plovilo Maersk Brida, ki je na lokacijo priplulo že ob 14.12. Jadralca so vkrcali na krov ladje. Nesrečo je preživel brez poškodb. Na ladji bo plul do Ponte Delgade na južni strani Azorskih otokov, kjer ga bodo izkrcali.

Najhitrejši le še 500 nmi do cilja

Maxi Edmond de Rothschild
Jeremie Beyou na jadrnici Charal zaostaja 78 nmi za vodilnim Dalinom

Najhitrejši na regati je Charles Caudrelier na hitrem trimaranu Maxi Edmond de Rothschild. Do cilja ga loči le še 490 nmi (15. 11. 2022 ob 14.00 uri). V vzhodnih vetrovih, ki dosegajo hitrosti med 15 in 20 vozli, pluje proti cilju s hitrostjo dobrih 30 vozlov. Le 90 nmi za njim pluje Francois Gabart na SVR-Lazartigue. Dodatnih 90 nmi zaostaja Thomas Coville na Sodebo Ultim 3. Njegova hitrost plovbe trenutno znaša 33,5 vozla.

V razredu IMOCA je na prvem mestu Charlie Dalin. Svojo vodilno pozicijo brani vse od Biskajskega zaliva. Njegova prednost pred zasledovalci se povečuje. Jeremie Beyou na jadrnici Charal zaostaja 78 nmi, Thomas Ruyant še dodatnih 10. Med dekleti je Justine Mettraux na Teamwork.Net odlična šesta, Isabelle Joschke na MACSF se je prebila na osmo mesto. Za vodilnim Dalinom zaostaja 200 nmi. Samantha Davis pluje na 19. mestu, le dobro miljo za njo pa Pip Hare.

Skuina Imoca ima do cilja še približno 2000 nmi. Njihova hitrost plovbe znaša okrog 15 vozlov, dnevna povprečna hitrost pa je okrog 11 vozlov.

Foto: Route de Rhum/Maxi Edmond de Rothschild/Charal