The Ocean Race22-23

Ocean Race, naslednica regate Volvo Ocean race, se začenja v nedeljo, 15. januarja 2023. Izpred španskega mesta Alicante se bo na 32.000 nmi (60.000 km) plovbo okoli sveta podalo 11 jadrnic.

V nedeljo, 8. januarja 2023, se bo pred mestom Alicante odvila uvodna regata letošnje regate The Ocean Race. Predstavilo se bo 11 ekip, ki se bodo teden dni pozneje podale ne epsko plovbo okoli sveta. Po izstopu glavnega sponzorja Volvo se je nekoliko spremenil format regate. Šestim monotipnim plovilom VOR65 se bo pridružilo še pet jadrnic tipa IMOCA. Na prvi regati se bodo predstavile vse ekipe. Ob 14. uri se bodo v prvi priobalni regati pomerile ekipe v razredu VOR65, dve uri pozneje pa še ekipe razreda IMOCA.

V razredu IMOCA bodo tekmovali:  

  • 11th Hour Racing Team (ZDA); skiper Charlie Enright
  • Team Malizia (Nemčija); skiper Boris Herrmann
  • Team Holcim-PRB (Švica); skiper Kevin Escoffier
  • GUYOT environnement-Team Europe (Francija/Nemčija); skiper Benjamin Dutreux
  • Biotherm Racing (Francija); skiper Paul Meilhat

V razredu VOR65 bodo tekmovali:

  • Mirpuri Foundation Racing Team (Portugalska); skiper Antonio Fontes
  • WindWhisper Racing Team (Poljska); skiper Pablo Arrarte
  • Team JAJO (Nizozemska); skiper Jelmer van Beek
  • Ambersail 2 (Litva); skiper Rokas Milevičius
  • Viva México (Mehika); skiper Erik Brockmann
  • Austrian Ocean Racing - Team Genova (Austrija/Italija); skiper Gerwin Jansen

Kako bo potekala letošnja regata

The Ocean Race22-23

Ekipe se bodo na pot okoli sveta podale 15. januarja 2023 izpred mesta Alicante v Španiji. Prvo etapo bodo zaključili na Zelenortskih otokih. Druga etapa bo vodila do južnoafriškega mesta Cape Town. Po kratkem počitku bodo ekipe 26. februarja zaplule v Južni ocean, verjetno najbolj zahtevno etapo regate, ki se bo zaključila v brazilskem mestu Itajai. 23. aprila bodo ekipe izplule na Atlantsko etapo. Znova bodo prečkale ekvator in zloglasno območje Doldrums, zaplule v severni Atlantik in prečkale ciljno črto pred ameriškim pristaniščem Newport. Peta etapa regate bo potekala po severnem Atlantiku. Jadralci bodo morali pluti severno od Velike Britanije in pripluti do danskega mesta Aarhus. S tem se bo zaključil oceanski del regate. Ekipe se bodo na tako imenovanem Evropskem delu podale še mimo mesta Kiel v Nemčiji do Haaga na Nizozemskem, kjer se bo zaključila šesta etapa regate. Zadnja, sedma etapa pa bo tokrat vodila iz Atlantika v Sredozemlje. Cilj regate bo letos v italijanski Genovi. Vse ekipe se bodo še zadnjič predstavile na priobalni regati 1. julija 2023, nato pa bo sledila le še podelitev nagrad.

Regato bomo v celoti spremljali na naši spletni strani. Direktni prenos pričnemo v nedeljo, 8.1.2023 ob 13.00.

Foto: Eloi Stichelblat /polaRYSE