The Ocean Race 2023

V nedeljo ob 12.10 uri po lokalnem času, se je pričela najzahtevnejša etapa letošnje regate The Ocean Race. Pet ekip bo moralo prepluti neverjetnih 13.050 nmi južnega oceana, kjer vladajo najzahtevnejši vetrovni pogoji, nizke temperature in visoki valovi. Etapa bo ultimativni test za posadke kakor tudi za plovila.

Pet posadk je včeraj izplulo iz Cape Towna v Južnoafriški republiki. Podali so se na plovbo po zahtevnem južnem oceanu. Brez postanka bodo morali prepluti 13.050 nmi (teoretična dolžina plovbe), mimo Avstralije, do rta Horn vse do mesta Itajai v Braziliji. Zaradi izjemne zahtevnosti bodo vse ekipe prejeli dvojne točke.

Zaplet na štartu

Regata se je pričela z dvema in pol krogoma pred pristaniščem Cape Town, ki si ga je ogledala številna publika tako na kopnem kot na morju. Vetrovi, ki so dosegali hitrosti 25 vozlov so obetali izjemen začetek regate. Na regatnem polju pred Cape Townom so opazili tri kite, zato je moral organizator spremeniti regatno polje tik pred samim pričetkom.

Novim pogojem se je najhitreje prilagodila ekipa Biotherm in si v 25 vozlih vetra izborila 600 m prednosti pred ostalo floto. Njihova hitrost plovbe je hitro narasla do 30 vozlov. Ko so končali prvi krog, so zopet prišli v zavetrje gore Table mountain in omogočili zasledovalcem, da se jim približajo. Ekipa Biotherm je naenkrat izgubila vodstvo. Težave pri vpetju glavnega jadra so jih prisilile, da so prekinili jadranje in se vrnili v pristanišče. Podobna usoda je doletela tudi ekipa 11th Hour Racing Team. Popustilo je tudi njihovo glavno jadro. Ekipa se je odločila, da poizkuša napako popraviti na vodi, kar jim je prihranilo vsaj dve uri časa.

Obe ekipi sta uspešno odpravili napake. Ekipa Biotherm je nadaljevala z jadranjem ob 15:07, 11th Hour Racing Team pa dve minuti kasneje.

Vseh pet ekip se je nato podali v Južni ocean. Veter je pihal z 25-30 vozli, valovi pa so segali do 3 m visoko.

Po 24 urah plovbe

Kam so izginili vetrovi? Po štartu v izjemno močnih jugovzhodnikih, so ekipe zaplule v področje šibkih vetrov. Hitrosti plovbe so padle s 30 vozlov na slabih 9. Plujejo v smeri jugovzhoda in se poizkušajo čim prej približati 40 južnemu vzporedniku in področju rjovečih štirideset (roaring fourties), kjer pihajo stabilni zahodniki, ki jih bodo ponesli vse do rta Horn.

Trenutno je v vodstvu ekipa Holcim PRB. Pred zasledovalno ekipo Guyot imajo 12 nmi prednosti. Ekipi Biotherm in Team Malizia zaostajajo 40, na zadnjem pa pluje 11th Hour Racing Team, ki ima 48 nmi zaostanka.

Po 48 urah plovbe

Jadralci so dosegli 40 vzporednik in ujeli močne zahodne vetrove. Južneje od 40 vzporednika pihajo s hitrostjo preko 30 vozlov, zato so vsi spremeni smer plovbe proti severovzhodu, kjer pihajo le s hitrostmi okrog 20 vozlov. Vsi dosegajo hitrost plovbe okrog 20 vozlov. Ekipa Holcim PRB še vedno vodi. Njihova prednost se je povečala na 41 nmi. Ekipa 11th Hour Racing Team pluje odlično in se je povzpela na trenutno tretje mesto. Njihov zaostanek znaša 110 nmi. Ekipi Malizia in Biotherm zaostajata dodatni 10 nmi.

The Ocean Race 2023