The Ocean Race 2023

Včeraj so iz regatnega centra regate The Ocean Race sporočili, da je postavljen nov rekord v 24-urni plovbi. Ekipa 11th Racing Tema je v 24 urah preplula rekordno razdaljo 544,63 nmi.

Na Južnem oceanu vladajo odlične jadralske razmere. Trojica ekip, ki pluje približno 500 nmi za vodilno ekipo Holcim – PRB pluje v jugozahodnikih, ki dosegajo hitrosti do 30 vozlov. S hitrostjo več kot 20 vozlov plujejo naravnost proti vzhodu. Rekord za jadrnice IMOCA je pred leti postavil angleški jadralec Alex Thomson. V 24 urah je preplul 539,71 nmi. Na spletni strani IMOCA sicer lahko zasledimo nekoliko boljši rezultat, ki ga je postavila ekipa jadrnice Charal. V enem dnevu so prepluli 558 nmi, vendar njihovega dosežka še ni ratificirala organizacija WSRC (Worls Speed Sailing Record Council), ki bdi nad rekordnimi jadralskimi dosežki.

Ekipa GUYOT environnement – Team Europe znova v Cape Townu

Ekipa GUYOT environnement – Team Europe se je v soboto zaradi okvar na jadrnici vrnila v izhodiščno pristanišče Cape Town. Tehnični del ekipe je takoj začel sanirati poškodbe plovila. Skupaj z navtični arhitekti bodo ugotovili, za kakšne poškodbe gre. Če jim bo plovilo uspelo popraviti pravočasno, se bo ekipa vrnila v regato.

Hitro napredovanje proti vzhodu

Ekipa Holcim – PRB ima 500 nmi prednosti pred zasledovalno trojico. Plujejo v nekoliko šibkejših vetrovih, a kljub temu dosegajo hitrost plovbe več kot 20 vozlov.

»Od polnoči do polnoči smo prepluli 544 nmi. Povprečna hitrost plovbe je znašala 22,7 vozla. Dosežek naj bi bil nov rekord za plovila z dolžino pod 60 vozlov. Prejšnjega je postavil Alex Thomson. Ti hitrostni rekordi so običajno postavljeni na južnem ali severnem Atlantiku. Zelo smo veseli, da smo lahko izkoristili danosti matere narave. Za nami je še en dan hitrega jadranja v sončnem vremenu,« je zapisal Amory Ross z jadrnice 11th Hour Racing Team.

Video posnetek rekordnega jadranja

 

 Foto: The Ocean Race