Žan Luka Zelko

Danes se v italijanski Andori s prvimi plovi začenja člansko evropsko prvenstvo v olimpijskih razredih ILCA 6 za ženske in ILCA 7 za moške, na katerem jadrata tudi naša reprezentanta Lin Pletikos in Žan Luka Zelko, prvenstva pa se pod vodstvom Jakoba Božiča udeležujejo tudi mladinci Alenka Valenčič, Benjamin Aganovič, Ivan Vakhrushev in Luka Zabukovec.

V moški konkurenci ILCA 7 nastopa 191 jadralcev, večina med njimi v evropski konkurenci, med ženskami v ILCA 6 pa jih bo zajadralo 121, preko sto je Evropejk. Prvenstvo se bo z zadnjimi plovi in podelitvijo zaključilo v petek, 17. marca.

Za prva dva regatna dneva je napovedanega malo vetra, ki tudi sicer jadralcem povzroča nekoliko preglavic.

Žan Luka Zelko: “Počutim se super, čeprav imamo nekoliko neklasičen veter – jadramo v zalivu in tudi če je 10-15 kilometrov stran močan veter, je možno, da do Andore ne pride, oziroma pride iz nasprotne strani. To se nam je dogajalo zadnje tri dni na treningu in oteževalo jadranje, saj se je naredil velik val iz nasprotne strani vetru, a smo se navadili tudi na to. Mislim, da nas čaka močna regata tudi z vidika konkurence, primerljiva svetovnemu prvenstvu avgusta v Haagu, kjer se bomo borili za prve olimpijske vozovnice. Je pa res, da je to začetek dolge sezone, zato imava s trenerjem tudi vmesne cilje.”

Klavdij Pletikos: “Žal je Lin po enomesečnih pripravah na Portugalskem zadnji dan staknila poškodbo hrbta, tako da smo po povratku domov imeli 14-dnevni premor, fizioterapije, in posledično Lin zadnjih 14 dni pred EP žal ni mogla trenirati. Tako da ne vemo, kako bo tu, saj namreč še ni v celoti okrevala. Ta poškodba nam jo je kljub dobremu delu čez zimo sedaj malo zagodla, zato tukaj nimamo posebnih planov in vse usmerjamo naprej na svetovni pokal na Palmi, kamor odpotujemo takoj po EP, in do takrat imamo še nekaj časa za regeneracijo.”

Žan Luka Zelko

Jakob Božič: “Za nami sta dva dneva treningov. Pogoji so bili zelo zahtevni, veter z jakostjo od 6-10 vozlov iz SV in zelo velik val iz obratne strani. Nekako smo se navadili na situacijo, a pred nami je negotova napoved in ni še jasno, kakšni vetrovi nas čakajo v prihajajočih dneh. Naša mladinska reprezentanca v sestavi Alenka Valenčič, Ivan Vakhrushev, Luka Zabukovec in Benjamin Aganovič je na člansko evropsko prvenstvo pripotovala predvsem okusiti kvaliteto najboljših jadralcev na svetu in se po najboljših močeh boriti z njimi.”

Vir: JZS.si