The Ocean Race 2023

Štiri ekipe na letošnji regati The Ocean Race je preplulo že skoraj 10.000 Južnega oceana, razlika med najhitrejšo in najpočasnejšo posadko pa je le 36 nmi.

Trenutno je v vodstvu ekipa Biotherm. Prehitela je ekipo Holcim – PRB, ki je večji del regate plula na vodilnem mestu. Njihova prednost je znašala že 500 nmi, trenutno pa za vodilno ekipo zaostajajo 15 nmi. V neposredni bližini pluje še ekipa team Malizia z 17 nmi zaostanka, na četrtem mestu pa pluje 11th Hour Racing Team, ki zaostaja 36 nmi.

Ekipe so že preplule točko Nemo in plujejo proti zloglasnemu rtu Horn. Do cilja v brazilskem mestu Itajai jih loči še 3500 nmi.

Slaba napoved za rt Horn

Približno 1000 nmi južno od flote se je začela graditi močna depresija, ki so pomika proti vzhodu. Vetrovi na področju plovbe so vse močnejši, valovi so vedno višji.

Rosalin Kuiper z jadrnice Malizia je povedala: »Rada bi, da nas nevihta zajame sedaj. Vidimo jo, kako prihaja proti nam. Včasih je pričakovanje težje kot sama nevihta.«

Vreme se bo močno poslabšalo jutri. Trenutne vetrove, ki pihajo iz jugozahoda s hitrostjo 15 vozlov, bodo zamenjali vetrovi severozahodnih smeri, ki bodo dosegali hitrosti preko 40 vozlov. Najtežje razmere bodo jutri ponoči. Vremenoslovci so predvideli, da bodo valovi segali med 5 in 6 m visoko. Ne smemo pozabiti, da se flota bliža rtu Horn, za katerega jadralci vedo, da je plovba mimo njega izjemno zahtevna. Ekipe se zavedajo, da ne bo pomembna le hitra plovba. Plovila bodo izjemno obremenjena in plovbo bo potrebno prilagoditi razmeram. Nevarnost, da pride do poškodb plovila bo velika.

The Ocean Race 2023

Foto: © Antoine Auriol / Team Malizia / The Ocean Race, posnetek zaslona