The Ocean Race 2023

Jadralka Rosalin Kuiper, ki jadra na jadrnici Team Malizia, se je med spanjem močno poškodovala.

Štiri jadrnice, ki plujejo na letošnji The Ocean Race, se približujejo rtu Horn, skrajni južni točki Južne Amerike. Za to območje so znani močni vetrovi in visoki valovi in plovba okoli rta je običajno zelo nevarna. Včeraj zjutraj se je zgodila nenavadna nesreča. Rosalin je bila prosta. Spala je v svoji postelji. V jadrnico je treščil visok val, jo obrnil in nagnil. Rosalin je vrglo iz njene postelje, pri tem je z glavo močno udarila in si poškodovala desno arkado. K sreči ni izgubila zavesti. Sojadralci so ji takoj pomagali. Močno je krvavela. Nico Lunven je zavaroval plovilo, skiper Boris Herrmann pa je nemudoma kontaktiral kopensko ekipo in se posvetoval, kako sanirati poškodbo. Rano so oskrbeli, sedaj pa vsako uro izvajajo redne preglede in beležijo stanje.

The Ocean Race 2023

Rosalin Kuiper je sporočila direktorju ekipe:

»Nezgodo bom preživela. Trenutno sem videti kot piratka Rosie. Da sem udarila z glavo, je slabo. Sem prepričana, da bo vse v redu. Fantje zelo lepo skrbijo zame. Veliko časa spim in počivam.«

Mimo rta Horn

Na prvem mestu trenutno pluje ekipa Malizia, ki je prehitela Holcim PRB, ki je večino regate plula na prvem mestu. Ekipi loči le 27 nmi. Na tretjem mestu pluje ekipa Biotherm, ki zaostaja 200 nmi, dodatnih 30 pa ekipa 11th hour Racing Team.

Vodilni ekipi se približujeta rtu Horn. Trenutno pihajo šibki vetrovi s hitrostmi okrog 10 vozlov, kar zadostuje za plovbo med 10 in 15 vozli. Vremenska napoved za naslednjih 24 ur je zmerno vreme s šibkimi vetrovi. Plovba mimo rta letos ne bi smela biti prezahtevna.

Foto: Julien Champolion | polaRYSE / Holcim – PRB, Team Malizia, The Ocean Race