The Ocean Race 2023

Vse štiri ekipe na letošnji The Ocean Race so obplule zloglasni rt Horn in zaplule iz Tihega oceana v Atlantik.

Najhitrejša je bila ekipa Malizia s poškodovano Rosalin Kuiper na krovu. Za plovbo od Cape Towna v Južnoafriški republiki, do rta Horn (do zemljepisne dolžine rta) so potrebovali 29 dni, 4 ure in 8 minut. Razdalja, ki so jo prepluli je znašala 11.000 nmi.

Boris Herrmann, skiper ekipe Malizia, je povedal: »Na rt Horn me vežejo številni spomini. Da smo ga obpluli prvi, mi pomeni več, kot samo zmagati etapo. Ponosen sem na ekipo in na jadrnico. Izkazala se je na plovbi preko Južnega oceana in pokazala kako trdna je.«

Kot druga je rt obplula ekipa Holcim – PRB, ki je zaostajala le 20 nmi. Ekipi 11th Hour Racing in Biotherm sta rt obpluli skoraj dan kasneje.

Večina misli, da ko enkrat obpluješ rt Horn, si rešen najhujšega. Pa žal temu ni tako. Vodilni ekipi sta takoj po spremembi smeri proti severovzhodu, naletele na izjemno zahtevno vreme. Nenadni kratki sunki vetra so iz 20 vozlov pospešili na 40. Spremljal jih je dež, na jadrnico Biotherm pa je padel celo sneg.  

Trenutno so vse ekipe v Atlantiku in plujejo proti severovzhodu. V vodstvu je ekipa Malizia, Holcim – PRB pa je svoj zaostanek zmanjšala na vsega 10 nmi. Ekipa 11th Rour Racing Team zaostaja 320 nmi, na zadnjem, četrtem mestu pa pluje ekipa Biotherm z zaostankom 430 nmi. Vodilni ekipi morata do cilja v mestu Itajai prepluti še 1000 nmi. Trenutno pihajo zmerni vetrovi, ki omogočajo plovbo s hitrostjo okrog 15 vozlov. Po prvih napovedih, jih lahko v cilju pričakujemo v nedeljo 2.4.2023.

The Ocean Race 2023

Foto: © Ronan Gladu (Biotherm), Antoine Auriol (Team Malizia) - The Ocean Race