Ekipa Malizia je prva prečkala ciljno črto pred brazilskim mestom Itajai. Za plovbo preko Južnega oceana, dolgo 13.000 nmi, je potrebovala 35 dni.

Zahtevna plovba preko Južnega oceana je bila najtežja in hkrati najdaljša etapa na letošnji regati The Ocean Race. Prepluti je bilo treba 13.000 nmi v zahtevnih vremenskih razmerah. Vetrovi na južni polobli so dosegali hitrosti 50 vozlov, valovi pa so se dvigali tudi 6 m visoko. Ekipa Malizia je v prvem delu regate za ekipo Holcim – PRB zaostajala že 600 nmi. Z izjemnim jadranjem in pravimi taktičnimi odločitvami, jim je uspelo nadomestiti zaostanek že pred rtom Horn, nato pa so svojo sicer majhno prednost obdržali vse do cilja. Teoretična razdalja etape je znašala 13.000 nmi. Ekipa Malizia jih je preplula 14.714.

Boris Herrmann, skiper ekipe Malizia, je po prihodu v cilj povedal: »Zmaga na etapi je skoraj neresnična. Potreboval sem nekaj časa, da sem ugotovil, da so se uresničile naše sanje. Sanjali smo o udeležbi na The Ocean Race in o plovbi na etapi preko Južnega oceana, jo zaključili po vseh težavah, ki smo jih imeli in na koncu še zmagali. Če bi mi pred štirimi tedni nekdo rekel, naj popravimo jambor, ker lahko zmagamo na etapi, mu ne bi verjel. Mislil bi, da ni mogoče. Bili smo v zaostanku in plovila nismo smeli preobremeniti. Popravilo jambora je preseglo naša pričakovanja.«

Ekipa Holcim – PRB, ki jo vodi izkušeni Kevin Escoffier, je vodila večji del etape. Do polovice etape so si prijadrali že 600 nmi prednosti. Žal pa so v zaključnem delu morali priznati premoč ekipe Malizia. Vse od rta Horn sta ekipi pluli druga ob drugi. Razlika je bila večino časa pod 20 nmi. Šele na zadnjih 500 nmi plovbe proti cilju je ekipi Malizia uspel pobeg in prednost povečati na 70 nmi. Ekipa Holcim – PRB je v cilj priplula kot druga. Njihov zaostanek je znašal zgolj 5 ur in 36 min.

Ekipi 11th Hour Racing Team in Biotherm še plujeta. Do cilja ju loči še 400 nmi. Ekipa 11th Hour Racing Team ima zgolj 3 nmi prednosti. Plujeta v šibkih severovzhodnih vetrovih, ki omogočajo plovbo z le 10 vozli.

Foto: © Sailing Energy / The Ocean Race