Vodisek Toni in Marina

Danes se na španskem otoku Mallorca s prvimi plovi začenja tradicionalni, že 52. Pokal princese Sofie, ki velja za uvodno regato sezone za olimpijske razrede in šteje tudi kot prva letošnja regata svetovnega pokala. Običajno na njej zajadrajo vsi najboljši, saj jim nastop v svetovni konkurenci ne ponuja le odličnega treninga pred prihajajočimi največjimi prvenstvi, ampak tudi dobro oceno zimskih treningov in trenutne pripravljenosti.

Na Pokalu princese Sofie, kjer se bodo jadralci merili v vseh razredih, predvidenih za olimpijado prihodnje leto v Parizu, bodo nastopili tudi slovenski - aktualni evropski in svetovni prvak v formuli kite Toni Vodišek in v istem razredu tudi Marina Vodišek, v mešanem 470 bodo nastopili Tina Mrak in Jakob Božič ter mladinca Mija Škerlavaj in Martin Fras, Žan Luka Zelko in Lin Pletikos bosta jadrala v razredu ILCA 7 in ILCA 6, Lina Eržen, bronasta z zadnjega evropskega mladinskega prvenstva pa bo skupaj z bratom Valom Erženom nastopila v iQFOil.

Nekaj izjav pred začetkom:

Igor Eržen:

“Sezono začenjamo s tekmo, ki je bila ena od želja že prejšnje leto, pa jo bomo izkoristili letos. Skozi zimski čas smo iskali primerne pogoje v nam bolj dostopnih krajih. Najdlje smo šli do Pelješkega kanala, kjer so za nas odlični pogoji. Smo pa izkoristili vse, kar nam je bilo dano. Mraz in slabo vreme niso bili ovira. Naša konkurenca je večino časa trenirala na Kanarskih otokih in tam odpeljala tudi kar nekaj tekmovanj. Mislim, da bo na Palmi najbolj obiskana tekma in tukaj bodo vsi najboljši. Za nas bo to super izkušnja, iz katere se bomo skušali kar največ naučiti in s tem napredovati. Sezona bo dolga in naporna, tako da bo treba dobro razporediti moči do meseca decembra, kjer bomo v Braziliji imeli za zaključek iQFOil mladinsko svetovno prvenstvo.”

Posadka Tina Mrak, Jakob Božič, 470 mixed:

Tina Mrak:

“Na Palmo smo prispeli teden dni pred regato, da smo lahko opravili še krajše priprave. Tukaj je že večina posadk, na startni listi 470 jih je kar 73, torej v bistvu vsa konkurenca. Preko zime smo bili večinoma doma, februarja pa na pripravljalni regati v Sanremu, da sva zajadrala tudi z ostalimi.”

Jakob Božič:

“Javljamo se iz Palme, kjer smo v torek prvič zajadrali. Na prizorišče prve regate svetovnega pokala sva prišla nabirati kvalitetne dneve treninga z najboljšimi v klasi. Vsak dan imamo zelo dobre pogoje za jadranje. V času regate se pričakuje lahek in srednji veter, a obstaja možnost tudi za močen veter. Pripravljena sva na vse pogoje, tako da upam, da bova v igri za kakšen dober rezultat.”

Mladinska posadka Martin Fras, Mija Škerlavaj, 470 mixed:

"Po uspešnih pripravah februarja v Sanremu se počutimo pripravljene za regato tukaj v Palmi, kjer je konkurenca zelo močna. Zadnjih nekaj dni pred regato smo trenirali vsak dan, da smo se spoznali s pogoji na regatnem polju. Napovedan je dokaj močen veter, kar nam preveč ne ustreza, saj se s takimi pogoji v Sloveniji redko srečamo. Glede rezultata ne vemo, kaj pričakovati, saj je to naša prva regata v članski konkurenci, ampak ciljamo na zlato skupino. Ta regata bo tudi dobra popotnica v nadaljevanje sezone, saj nam bo jadranje v težki konkurenci prineslo veliko novih izkušenj.”

Žan Luka Zelko, ILCA 7:

“Počutim se dobro in motiviran po evropskem prvenstvu, ko sem videl, kje so rezerve, ki jih še lahko nadoknadim, in rad bi videl, koliko se je dalo zdaj v kratkem času še napredovati. V to regato odhajam motiviran in brez rezerv, pred evropskim prvenstvom pa sem imel nek zadržek. Opravil sem nekaj treningov, moram pa reči, da je konkurenca ogromna, mislim, da ni niti ene izjeme, niti enega jadralca, ki ne bi bil tukaj, zato lahko temu rečemo tudi neke vrste svetovno prvenstvo, ne samo svetovni pokal. Ta regata bo dober pokazatelj, kakšna je bila zima, kje smo v tem trenutku ter kakšen bo načrt za naprej.”

Danes so predvideni prvi plovi za razrede iQFOil, 470 ter ILCA. Toni in Marina Vodišek bosta imela v formuli kite svoj prvi nastop jutri.

Pokal princese Sofie se bo z zadnjimi regatami zaključil v soboto, 8. aprila.

Vir: JZS