Toni Vodišek

Po tednu regat se je v Palmi na španskem otoku Mallorca za večino sodelujočih jadralcev danes zaključil Pokal princese Sofie, jutri nastop čaka samo še po deset najboljših iz vsakega razreda. Od slovenskih jadralcev bo to le Toni Vodišek, ki je v formuli kite cel teden odlično jadral, zmagal šest posameznih regat, ter v jutrišnji boj za medalje odhaja s skupnega šestega mesta z 49 točkami.

V vodstvu pred jutrišnjim odločilnim nastopom je Maximilian Maeder (Singapur, 18 točk), drugi je Britanec Connor Bainbridge (31 točk) in tretji Francoz Max Nocher (34 točk).

Ostali naši so z nastopi na prvi letošnji regati svetovnega pokala zaključili. Naša članska posadka Tina Mrak - Jakob Božič je v 470 končala na 18. mestu, Tina Mrak je po današnjem zadnjem nastopu povedala: “Danes nama ni šlo. Bilo je malo vetra, prvo regato okoli 7-8 vozlov, drugo pa malo več, med 10 in 11 vozli, a se v nobenem plovu nisva najbolje znašla. Povprečno sva startala, potem nisva zadela prave stranice, nisva bila v dobrem ritmu obratov vetra, tako da sva že na prvo bojo prihajala bolj v ozadju in se nisva uspela prebiti naprej. Danes sva odjadrala daleč najslabše v celotnem tednu.”

Jakob Božič celotno regato povzema takole: “Danes se je za nas zaključil svetovni pokal na Palmi. Regato sva končala na 18. mestu. Zadnji dan smo nekoliko pokvarili uvrstitev. Z rezultatom nisva prav zadovoljna, naredila sva veliko napak in tako izgubljala dragocene točke. Bilo pa je tudi nekaj svetlih momentov, ki nam dajejo upanje za prihodnje nastope. V sredini meseca maja imamo evropsko prvenstvo, kjer bova ciljala višje!”

Naša mladinca Martin Fras in Mija Škerlavaj, za katera je bil to prvi nastop v članski konkurenci 470, sta danes še nekoliko izboljšala skupno uvrstitev in končujeta na skupnem 59. mestu v konkurenci 72 posadk: “Po desetih dneh jadranja sva zelo utrujena, vendar tudi zadovoljna, saj sva veliko napredovala in dobila veliko novih izkušenj v članski konkurenci. Z rezultatom sva zadovoljna, saj sva vsak dan napredovala po lestvici.”

Naš olimpijec Žan Luka Zelko svoj nastop v ILCA 7 končuje na 51. mestu, Lin Pletikos v ILCA 6 pa na 64. mestu. 

Marina Vodišek je bila v formuli kite 36.

Še dva slovenska mladinca sta nastopila na Pokalu princese Sofie, Lina in Val Eržen v iQFOiL. Lina nastope končuje na 63. mestu v konkurenci 98 jadralk, Val pa kot najmlajši jadralec v moški floti končuje 114. v konkurenci 136 jadralcev.

Igor Eržen: “Za zaključek regat tukaj smo v srebrni skupini danes odpeljali še dve vožnji. Lina je naredila dve odlični vožnji, Val je prvo odpeljal solidno, v drugi pa bil na poti med deset najboljših a je na boji zapel vejo v vodi in preden se je je znebil, so mu sotekmovalci že ušli. Za nas je pomembno, da smo na tekmovanju imeli dobro hitrost, manjkali pa so nam dobri starti, ki jih dobiš samo s treningom v skupini in na tekmovanjih. Tega nam trenutno zelo primanjkuje. Sigurno sem še pridemo. Naslednja pot nas vodi v Grčijo na evropsko prvenstvo, vmes pa poizkusimo odvoziti še kakšno tekmo, ki jih nujno rabimo.”

Jutri Tonija Vodiška čaka še nastop v regati za medalje za najboljših deset v formuli kite.