Včeraj popoldne je pet ekip zajadralo v Južni Atlantik in začelo četrto etapo letošnje regate The Ocean Race.

Začetek včerajšnje četrte etape si je ogledalo več kot 350.000 gledalcev iz mesta Itajai v Braziliji. Pet jadrnic je prečkalo startno črto in zaplulo proti vzhodu v južni Atlantski ocean. Prepluti bodo morali več kot 5.000 nmi do cilja v Newportu v ZDA.

Pred mestom Itajai so morali najprej prepluti dva kroga, nato pa so zapluli proti vzhodu. Ekipi 11th Hour Racing Team in GUYOT Environement-Team Europe sta z visoko hitrostjo pluli proti startni črti. Videti je bilo, da bosta začeli odlično. A žal se je izkazalo, da sta bili prehitri. Startno črto sta prečkali pred začetkom regate. Morali sta se obrniti in začeti znova. Ekipa Biotherm je izkoristila priložnost in kot prva pravilno začela regato. Sledili sta ji ekipi Malizia in Holcim PRB.

V 10 vozlih vetra so lahko jadrali s hitrostmi do 18 vozlov. Ekipa Biotherm je počasi povečevala svojo prednost in kot prva zapustila regatno polje in zaplula na odprto morje.

Po 12 urah plovbe je v vodstvu še vedno ekipa Biotherm. Imajo majhno prednost pred ekipo Holcim PRB, ki zaostaja 3 nmi. Preostale tri ekipe plujejo v neposredni bližini in ne zaostajajo več kot 7 nmi za vodilno ekipo. Trenutno pihajo šibki severovzhodniki, ki omogočajo plovbo s hitrostjo okrog 10 vozlov.

Posodobitev 25.4.2023 ob 9.00

Drugi dan plovbe je prišlo do spremembe v razvrstitvi. Plovbo v šibke vzhodne vetrove najbolje izkorišča ekipa Holcim PRB. Po preplutih 200 nmi imajo 7 nmi prednosti pred ekipo 11th Hour Racing Team in 9 pred ekipo Malizia. Ekipa Biotherm je po odličnem uvodnem delu etape padla na zadnje mesto in pluje z 18 nmi zaostanka.

 

Posnetek štarta 4. etape

Foto: Sailing Energy/ The Ocean Race