Lina Eržen, U19 iQFOiL

Danes se je s prvimi plovi v francoskem Hyeresu začel "Semaine Olympique Française 2023", Francoski olimpijski teden, na katerem nastopa preko 900 jadralcev v olimpijskih razredih, ki bodo zastopani tudi na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu. Slovenci imamo tokrat jadralce v petih od njih - v ILCA 7 nastopa olimpijec Žan Luka Zelko, v ILCA 6 Lin Pletikos, v Formuli kite jadrata Toni in Marina Vodišek ter v iQFOIL mladinka Lina Eržen, ki je danes odlično začela in prijadrala svojo prvo zmago v članski konkurenci.

Že prvi regatni dan je jadralcem ponudil zahtevne razmere z vetrom preko 30 vozlov, le nekoliko manj divje naj bi bilo tudi jutri.

Odlično je začela mladinka Lina Eržen v iQFOIL, ki je današnjih pet regat končala na 6., 15. (ta se ji zaenkrat odbija), 3., 1. in 8. mestu in je po prvem dnevu na skupnem 4. mestu v konkurenci 22 deklet.

Igor Eržen: “Z Lino sva prispela v četrtek in v petek opravila prvi trening in tako vse dni do tekme. Danes se je uresničila napoved in veter se je res močno razpihal! Z Lino sva imela že vse pripravljeno za tekmo, tik preden je šla na vodo, sva še zategnila jadro in - bum! V najbolj neprimernem trenutku se ji je zlomil jambor, ki sva ga v rekordnem času zamenjala z novim. Lina je komaj še ujela start prve vožnje in za naju je šlo iz vožnje v vožnjo bolje in za posladek je dosežena prva regatna zmaga v seniorski konkurenci! Lahko rečem čestitke Lini in morda danes drži pravilo - slab začetek dneva, dober konec.”

Val Eržen v Hyeresu ne nastopa, pridružil se jima bo na evropskem prvenstvu v Grčiji.

Aktualni svetovni in evropski prvak v formuli kite Toni Vodišek prvi dan končuje na 17. mestu; štiri plove je končal na 11., 1., 20. in 5. mestu v svoji skupini. Marina Vodišek je danes prijadrala tri 20. mesta ter eno 21. v svoji skupini in je trenutno na skupnem 42. mestu.

V ILCA 6 je nastopila Lin Pletikos in današnji dve regati končala na 35. in 27. mestu v skupini, trenutno je na skupnem 61. mestu. Žan Luka Zelko v ILCA 7 je prvi današnji plov končal na 8. mestu, drugega pa po nekaj težavah na 21. mestu v skupini, skupno je po prvem dnevu 41.

Žan Luka Zelko: “Žal mi je, da nisem uspel tudi drugega plova odjadrati tako kot prvega; na boji od krme sem bil še četrti, potem sem se dvakrat zvrnil in izgubil stik z najboljšimi ter končal okoli 20. mesta. Ne želim iskati izgovorov, ampak zaradi bolezni sem po Palmi izgubil kar nekaj mišične moči in kondicije, saj sem zadnjih 14 dni dejansko počival. Zdaj so se hvala bogu nekateri parametri povrnili v normalno območje, zato sem se tudi odločil za nastop v Hyeresu, a pri jadranju v 30 vozlih se to dejansko pozna. Lahko sem zadovoljen, ker sem uspel prvi plov odjadrati z najboljšimi od začetka do konca, za drugega pa mi je res žal. Razočaran sem bil, da nisem uspel dokončati tega, za kar sem se trudil skozi celo regato, ampak pride tudi takšen dan. Gremo dalje, jutri imamo na sporedu spet dva plova, napovedanih je dvajset vozlov vetra, treba se je odpočiti in regenirati.”

Francoski regatni teden šteje tudi kot regata svetovnega pokala, zaključil pa se bo z regatami za medalje v soboto.