Tina Mrak, Jakob Božič, Martin Fras, Mija Škerlavaj

Včeraj se je v San Remu v Italiji s prvimi plovi začelo odprto evropsko prvenstvo za nov olimpijski razred 470 mixed. Slovenijo zastopata dve posadki, Tina Mrak in Jakob Božič ter mladinca Martin Fras in Mija Škerlavaj. Spremlja jih trener Tomaž Čopi.

Na startu prvenstva, ki se bo z regatami za medalje končalo v soboto, je 65 posadk, med njimi tudi posadke iz Argentine, Avstralije, Brazilije, Indije, Japonske in ZDA.

Tina Mrak: “Na prizorišče smo prispeli teden pred pričetkom prvenstva. Veliko posadk je že treniralo in priključili smo se jim na kratkih trening regaticah. Pogoji so bili zelo raznoliki, od šibkega do močnega vetra z veliko vala z odprtega morja in toka, kar so bili zelo zahtevni pogoji. Imeli smo tudi nekaj dežja in neviht v hribih v zaledju Aregaia. Vse dneve smo dobro izkoristiti in upamo, da bomo to čim bolje prenesli v regato. Dali bomo vse od sebe in se borili za čim boljšo uvrstitev.”

Prvi regatni dan se je začel z dolgim čakanjem, jadralci so odšli na vodo šele popoldne in odpeljali po dve regati za vsako skupino.

Tina Mrak in Jakob Božič sta prvi plov zaključila na 12. mestu in drugega na 18. mestu v skupini, prvi dan končujeta na 25. mestu v evropski konkurenci. Martin Fras in Mija Škerlavaj sta danes prijadrala v cilj kot 27. in 22. v svoji skupini, po prvem dnevu sta na 38. mestu med Evropejci.

Tina Mrak: "Na vodo smo šli šele po 14 uri, ker ni blo vetra. Nato smo čakali se več kot eno uro na morju. Nakar je zapihalo 8-9 vozlov in smo imeli prvi start zelo pozno. Prvo regato sva bilo skozi celotno regato okoli 10.-12. mesta in sva tam tudi končala. V drugo regati sva bila veliko boljša, na krmi obračala kot 8., nato pa slabo odjadrala drugo orco in ob dodatnem obratu vetra končala 18."

Prvi današnji start je napovedan za ob 9.30.

Tina Mrak, Jakob Božič, Martin Fras, Mija Škerlavaj

Foto: Martin Fras, Mija Škerlavaj, Tina Mrak, Jakob Bozic