Luka Zabukovec

V Gdynji na Poljskem sta za jadralci prva dva regatna dneva mladinskega evropskega prvenstva za ILCA 6, na katerem jadrata tudi naša Luka Zabukovec in Alenka Valenčič.

Luka je včeraj začel odlično; flota fantov je bila razdeljena v štiri skupine, odjadrali so samo po en plov in tega je Luka zmagal. Dekleta so bila razdeljena v dve skupini, Alenkina skupina je odjadrala dva plova. Alenka je v cilj prvega plova prijadrala kot 20. in drugega kot 15..

Trener Jakob Božič: “Za nami je kot pričakovano zelo težek prvi dan. Veter je bil zelo nestabilen, imeli smo nekaj dežja in krajše nalive, veter se je gibal med 270° in 90°. Jakost v regatah je bila med 3 in 10 vozlov. Luka je odlično startal, imel hitrost in dobro nadziral grupo ter v cilj prijadral kot prvi. Alenka je obe regati super startala, držala svojo stran, a se je ta izkazala za slabšo, tako da je obe prvi boji obrnila v sredini in se nato nekoliko prebila naprej na 20. in 15. mesto."

Luka Zabukovec tudi danes nadaljuje z odličnimi nastopi. Fantje so odvozili tri regate in Luka je prvo zmagal, drugo končal kot šesti, v tretji, ko je sicer prejadral ciljno črto kot drugi, pa bil na žalost na startu nekoliko prehiter. Ta rezultat se mu kot zaenkrat najslabši ne upošteva. Alenkina skupina je odjadrala dve regati, po neuradnih rezultatih je končala na 16. in 12. mestu, zaradi protesta pa bo žal v prvi regati imela pribitek točk.

Luka Zabukovec je po dveh regatnih dneh na 6. mestu, Alenka Valenčič pa na 27. mestu.

Luka Zabukovec

Trener Jakob Božič: “Danes smo imeli lepe pogoje z vetrom okoli 15 vozlov z odprtega, tako da smo imelu tudi lep, velik val. Luka je prvo regato dobro startal in vodil od začetka do konca ter zmagal s precej prednosti, za okoli 300 metrov. Tudi v drugi regati je dobro startal, bil do polovice orce spredaj, potem pa je veter nepričakovano obrnil v desno, tako da je prvo bojo obrnil okoli desetega mesta, potem pridobival in končal šesti. Tretjo regato je startal na "kontraštarterju" in vodil skoraj celo regato, prijadral v cilj kot drugi, a je bil na startu za kakšen meter prehiter, tako da res škoda. Alenka je naredila dva solidna starta, zanjo je bilo nekoliko preveč vetra, na prvo bojo je prihajala okoli sredine, potem pa tekom regate dobivala predvsem v mezonave in krmo ter končala eno na 16. in drugo okoli 12. mesta (nimamo še uradnih rezultatov). Prvo regato je imela tudi protest, ki ga je na arbitraži izgubila, zato ji bo pri prvem plovu dodanih 30% točk. Jutri zjutraj pričakujemo nekaj vetra, upam, da bomo naredili kakšno regato, za kasneje pa napovedujejo nevihte, dež, in vprašanje, kaj bo. Start je predviden že za ob 8.30.”