Karpo, Matic in Maks Vrečko

Po včerajšnjem startu regate 1000 otokov sta dve jadrnici že odstopili. Nestabilni vetrovi različnih smeri krojijo usodo jadralcev.

Po startu regate pred Reko so se morali jadralci soočiti s spremenljivimi vetrovnimi razmerami. Od brezvetrja, šibkega maestrala in burje do 20 vozlov juga se je zamenjalo v prvem regatnem dnevu te 300 nmi dolge regate. Večina tekmovalcev se je odločila, da proti jugu zapluje med otokoma Krk in Cres. Izjema je bila le edina regatna jadrnica Talanta, ki se je odločila za plovbo bliže obali. Ta odločitev jih je popeljala v trenutno vodstvo. Slovenska posadka na jadrnici Karpo (Elan 450, Maks in Matic Vrečko) je imela v začetnem delu plovbe manjše težave. Odločila sta se, da proti jugu plujeta med otokoma Cres in Plavnik. Žal je v tem predelu zmanjkalo vetra, dodatno pa so ju upočasnili valovi, ki jih je v južnejšem delu povzročil jugo. Večina flote se je odločila, da pluje bliže otoka Krk. Odločitev jim je prinesla majhno prednost. Prva posadka, ki se je morala soočiti z bridkim koncem, je bila na trimaranu Lightness. Zlomil se jim je kosnik, zaradi česar so morali odstopiti. V južnem delu Kvarneriča je začel pihati jugo. Dosegal je hitrosti med 15 in 20 vozli, valovi pa so se dvigali preko metra visoko. Jadrnica Karpo je veter izkoristila v svoj prid, ujela vodilne ekipe in prevzela vodstvo. Žal se jima je med plovbo strgalo eno izmed jader. Kljub temu nadaljujeta s plovbo.

Karpo, Matic in Maks Vrečko

Druga ekipa, ki je strgala jadro, je bila jadrnica Chilli (Elan 350). Žal s plovbo niso mogli nadaljevati in so odstopili.

Med plovbo proti otoku Iž se je veter umiril. Maks in Matic Vrečko žal na krovu nimata jadra Code Zero, zato sta ju v šibkem vetru ujeli jadrnici Talanta (Pogo40) in Emilia (X 4.6). Trenutno plujejo drug ob drugem proti otoku in se izmenjujejo v vodstvu. Hitrosti plovbe so med 5 in 7 vozli. Piha šibak maestral, ki pa bo s sončnim zahodom popustil. Nočno jadranje bo potekalo v izjemno šibkih vetrovih spremenljivih smeri.