Maks Vrečko, Karpo

Vse do otoka Žirje so jadrnice plule druga od drugi. Jadrnica Karpo je na poti proti Visu ubrala srednjo pot, Talanta je izbrala zunanjo pot, mkilia pa se je odločila za plovbo bliže obali. Ta pot se je izkazala za najhitrejšo. Močnejši priobalni veter jim je omogočil, da so si prijadrali približno 4 nmi prednosti pred jadrnico Karpo, Talanat se je na odpetem morju borila s šibkimi vetrovi in zaostala 10 nmi za jadrnico Karpo. Med 4.00 in 5.00 uro zjutraj je zapihal jugo s hitrostjo okoli 10 vozlov. Ekipe so zaplule ostro v veter. Jadrnica Karpo je pri Mljetu pravočasno izvedla vetrni obrat, ki jima je omogočil hitrejše jadranje. Pri otoku Sv. Andrija sta si Maks in Matic Vrečko priborila približno 1 nmi prednosti. V nadaljevanju se je južni veter okrepil in zapihal s hitrostjo med 20 in 25 vozli. Ker se Maksu in Maticu je v prvem delu regate strgala genova 3 sta bila prisiljena namestiti genovo 2, ki pa se je izkazala za nekoliko preveliko v močnem jugu. Plovbna je bila izjemno zahtevna zato ju je ekipa Emilia ujela. Pred vhodom v Boko Kotorsko je veter padle iz zaliva pa je prihajal močan morski tok, ki je presegel hitrost 2 vozlov. Vplutje je bilo izjemno zahtevno Obe jadrnici sta potrebovali več kot uro in pol. Pred prihodom v cilj se je nad Boko Kotorsko znesla močna nevihta. Vetrovi spremenljivih strani so dosegali hitrosti preko 30 vozlov, močno je deževalo in številne strele so razsvetlile nočno nebo. V že tako težkih pogojih in slabi vidlivosti je nasproti priplula ogromna križarka, ki je zapuščala zaliv.

Maks Vrečko, Karpo

Matic in Maks Vrečko sta v cilj priplula po 80 urah plovbe kot prva. Jadrnica Emilia je zaostala 2 uri, dodatni 2 uri pa je za v prihod v cilj potrebovala jadrnica Talnata. Jadrnici Istros in Vento Candela sta jadranje prekinili že v Zadarskem akvatoriju.

Danes se regata nadaljuje. Ob 18.00 bodo jadralci zapluli nazaj proti Reki. Štart druge etapo bo potekal v 20-25 vozlih južnega vetra, ki jih bo ponesel proti severu. V nadaljevanju bo prišlo do prehoda vremenske fronte z dežjem, tramontano  in burjo, ki bo jadralce spremljala naslednje dni vse do prihoda v cilj pred reškim pristaniščem.

Maks Vrečko, Karpo