Uroš Kraševac, Ashika

Po treh dneh plovbe je Uroš Kraševec le 28 nmi za vodilnim v razredu Proto, Špancem Carlosom Mandero Pasculom.

Jadralci na regati Mini transat 2023 bodo danes prepluli Biskajski zaliv. Plujejo v šibkih vetrovih, ki le redko presežejo hitrosti 10 vozlov. V 2 dneh in 20 urah so prepluli zgolj 260 nmi, kar pomeni, da povprečna hitrost plovbe znaša le 5,2 vozla. V skupini Proto, kjer nastopa slovenski predstavnik Uroš Kraševac je 31 tekmovalcev. Večina flote je že priplula do severozahodne Španije in plujejo mimo mesta A Coruna. Trenutno je v vodstvu Španec Carlos Mandera Pascual. Tri milje za njim je urugvajski predstavnik Federico Waksman, Francoz Gaby Bucau pa zaostaja 6 nmi. Uroš je trenutno na 14. mestu z zaostankom 28 nmi.

Prve težave na regati

Kljub temu, da se jadralci še niso srečali z zahtevnejšimi vetrovnimi razmerami, so se pri nekaterih že pričele težave. Prvi se je z njimi srečal Matthieu Sapin. Zaradi težav z dvižnico glavnega jadra se je obrnil proti pristanišču Gijon na obali Asturije, kjer bo poizkušal odpraviti napako. Po popravilu se namerava vrniti v regato in nadaljevati tekmovanje v razredu Proto.

Drugi tekmovalec, ki se je prav tako odpravil v isto pristanišče je Aurélien Dhervilly. Priplul je v večernih urah ob 19.30. Takoj po prihodu je pričel s popravili na premcu. Tudi on se namerava vrniti v regato.

Kako naprej

Jadralci se počasi obračajo proti jugu. Ob španski obali boro pluli proti Portugalski. Trenutno piha južni veter. Jadrnice so pripravljene za hitro plovbo z vetrom, zaradi česar bo plovba v veter za vse jadralce izjemno naporna. Ponoči bo južni veter oslabel. Zapihal bo rahel severni veter, ki pa ne bo omogočal hitre plovbe.

Jadralce čaka še 1000 nmi plovbe po Atlantiku do cilje prve etape do cilja v Santa Cruz de la Palma na Kanarskih otokih. Glede na trenutne vremenske razmere, bodo jadralci potrebovali več časa, kot so prvotno planirali.

Posodobitev 29.9.23 ob 9.00

Pred rtom Finisterre je področje prepovedana plovbe. Jadralci so se morali odločiti ali bodo pluli po zunanji strani, po odprtem morju ali med področjem prepovedane plovbe in obalo severne Španije. Uroš Kraševac je najprej nameraval zapluti po zunanji strani, kjer so se obetali močnejši vetrovi. Ko je že zaplul dovolj zahodno na odpeto morje, pa se je izkazalo, da bo bolje, da zapluje bliže obali. Zaradi manevra je izgubil 20 nmi za vodilnim jadralcema in 3 mesta. Trenutno pluje na 17 mestu.

Prvi odstop na regati

Japonski skiper Federico Sampei je prva žrtev na regati. Včeraj ob 16.30 uri je bil prisiljen odstopiti. Pred odstopom je plul približni 15 nmi severozahodno od rta Ortegal. Pihal je jugozahodnik, ki je dosegal hitrosti do 25 vozlov. Na lokacijo je nemudoma odplulo spremljevalno plovilo, ki ga je doseglo ob 17.00 uri. Ker mu niso mogli pomagati je do njega priplula plovilo za pomoč na morju. Njegovo jadrnico bodo odvlekli v pristanišče Carino. Sampei ni poškodovan.

 

Uroš na regati pluje z litijevimi baterijami BlueCell.

Na krovu ima dve bateriji Bluecell 170Ah12V z izjemno veliko kapaciteto 2 x 170 Ah,ki tehtata zgolj po 15 kg.

BlueCell