Ana Planinšič in Lara Božič

V Portorožu se je včeraj, 1. oktobra, zaključil Portorož Cup 2023 – odprto državno prvenstvo za razrede 420, 470 in Fireball.

Včeraj se je v organizaciji Jadralnega kluba Pirat Portorož zaključilo odprto državno prvenstvo za razrede 420, 470 in Fireball. Prvenstva se je udeležilo 38 posadk iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Madžarske in Ukrajine. V razredu 420 se je pomerilo 25 posadk, pet jih je tekmovalo v razredu 470, osem pa v razredu Fireball. Regata je minila v znamenju šibkih vetrov, v treh dneh pa je jadralkam in jadralcem uspelo odjadrati šest oz. sedem plovov. ­­­­­

Naslov državnih prvakinj v razredu 420 sta domov odnesli Ana Planinšič in Lara Božič (JK Pirat Portorož/JK Olimpic), ki sta bili obenem tudi najboljši v ženski konkurenci, drugo mesto sta zasedla Rok Kovačič in Teo Gerželj, tretje pa Roža Sabadin in Riana Arinova (vsi JK Pirat Portorož).

Med fireballisti sta se najbolje odrezala Matija Kocjančič in Benjamin Jurič (JK Olimpic/KVŠ Velenje), pred Mitjo Nemcem in Jernejo Škof ter Markom Volkom in Laro Bastar (vsi JK Fireball).

V razredu 470 sta slavila olimpijka Tina Mrak in Matej Planinšič, ki sta suvereno bila v vodstvu vse dni prvenstva, srebro je šlo v roke  Martinu Frasu in Miji Škerlavaj (vsi JK Pirat Portorož), bron pa Domnu Hostniku in Eli Žagar (JK Ljubljana).

Tina Mrak: »Jadrati na domači regati je vedno posebno doživetje. Kljub temu, da je bilo vse tri dni malo vetra, je bilo na morju tudi nekaj zanimivih dvobojev z mladinskimi posadkami. Zadovoljna sem z rezultatom, ki sva ga dosegla z Matejem.«

Zmagovalca odprtega prvenstva v razredu 420 sta bila Lisa Vucetti in Vittorio Bonifacio (SVBG), ki sta bila najboljša tudi v razvrstitvi U17, drugi sta bili Ana Planinšič in Lara Božič (JK Pirat Portorož), tretja pa Erdi Felix Vaziul in Erdi Ferenc Vince (BYC 1912).

V razredu 470 sta za domačo posadko Mrak-Planinšič pristala Ema Samaržija in Leon Scheidl (JK Sv. Nikola/JK Galeb), tretja je bila Piratova posadka Fras-Škerlavaj.