Luka Zabukovec in Benjamin Aganovič

Včeraj se je v maroškem Tangerju začelo svetovno prvenstvo za ILCA U21, na katerem nastopajo tudi mladi slovenski jadralci. Med moškimi v floti ILCA 7 je prijavljeni 118 jadralcev, med njimi naša Luka Zabukovec in Benjamin Aganovič, v ILCA 6 pa 66 deklet, med njimi pa tudi dve naši jadralki – Alenka Valenčič in Lana Vidmar.

Doslej sta obe floti odjadrali po štiri plove. Alenka Valenčič je po prvih dveh regatnih dneh na 36. mestu, Lana Vidmar pa na 55. Luka Zabukovec je po drugem dnevu na 21. mestu, Benjamin Aganovič pa na 79. mestu.

Naše jadralce spremljata trenerja Jakob Božič in Luka Radelić, ki začetek prvenstva povzemata takole: “V petek smo pripotovali v Tanger na SP ZA U21 v olimpijskem razredu ILCA. V soboto smo potipali pogoje na morju, pihal je šibak veter z juga. V nedeljo pa smo imeli zelo malo vetra s severa. Ponedeljek je zaznamovala bonaca, počitek in kasneje otvoritvena slovesnost. Včeraj smo začeli prvenstvo z dvema regatama. Pihal je južni veter s 15-20 vozli jakosti, ki je precej nepredvidljivo obračal, kdaj tudi za 30 stopinj. Naši jadralci so jadrali pod pričakovanji. Imeli so težave na startih in posledično so se nekajkrat znašli na slabši strani polja in tako ostajali v drugi polovici flote. Luka je vseeno odjadral solidno, a pod svojimi sposobnostmi.

Luka Zabukovec in Benjamin Aganovič

Danes smo imeli podobne pogoje, mogoče za odtenek manj vetra. Slika naših je bila nekoliko boljša. Luka je končal dva plova okoli 10. mesta, a je še rezerve. Alenka je nekoliko popravila vtis, a ker se je v prvih stranicah postavljala na napačno stran, je sledilo slabo mesto na prvi boji in pridobivanje mest skozi nadaljevanje plova.

Benjamin ima nekaj težav z zdravjem že od samega prihoda in so tako njegove predstave slabše od pričakovanj. Lana se bori s pogoji, oceanski valovi in močnejši veter ji niso pisani na kožo.

Jutri pričakujemo zelo močan veter, izhod na morje je zaradi napovedi pod vprašajem. Za zadnja dva dni pa izgleda nekaj manj vetra. Luka je v igri za medaljo v razredu U19, Alenka bi se lahko z dobrim jadranjem prebila v prvo petnajsterico, Benjamin bo dal vse od sebe, da se uvrsti v zlato skupino, Lana pa v prvo polovico.”

Prvenstvo se bo z zadnjimi regatami končalo v nedeljo, 22. oktobra.