Rolex Middle Sea Race, Matic Vrečko

Slovenski jadrnici Karpo  in Macropust sta se prečkali štartno črto regate Rolex Middle Sea Race v Valletti na Malti.

Na letošnji regati nastopa 107 ekip, med njimi dve slovenski. Jadrnico Karpo (Elan 450) krmari Maks Vrečko, jadrnico Macropus (First 40.7) pa Žiga Rebek. Letos na regati nastopa tudi znani hrvaški smučar Ivica Kostelič, ki se je preselil v jadralske vode.

Regata se je pričela danes med 11.00 12.30 uro. Jadralci so zapluli mimo znamenitega svetilnika St. Elmo v Mediteran. Po kratkem priobalnem delu regate do prve kontrolne toče, so obrnili proti severovzhodu, proti Siciliji. Najprej bodo morali obpluti njen vzhodni del, nato pa zapluti skozi Messinsko ožino, kjer ji čaka močan morski tok. Plovbo bodo nadaljevali mimo Eolskih otokov proti zahodu Sicilije, nato pa obrnili proti jugu, obpluli otok Lampeduza in se vrnili na Malto. Skupno bodo morali prepluti dobrih 600 nmi oziroma preko 1100 km.

Po štirih urah plovbe

Po štirih urah plovbe najhitreje pluje ameriška jadrnica Lucky (JUAN K 27M), ki jo krmari Bryon Ehrhart. Trenutno plujejo s hitrostjo 12 vozla in so prepluli 54 nmi. Le 2 navtični milji za njimi pluje jadrnica Leopard 3, na tretjem mestu pa je Pyewacket 70. Slovenska jadrnica Karpo pod vodstvom Maksa Vrečka trenutno pluje na 58. mestu. Plujejo s hitrostjo 8,5 vozla in so uspeli prepluti 35 nmi. Jadrnica Macropus, ki jo krmari Žiga Rebek je trenutno na 81 mestu. Plujejo s hitrostjo 7,9 vozla.

Rolex Middle Sea Race, Matic Vrečko
Zadnje priprave posadke Karpo pred regato

Posnetek štarta regate v Valletti