SSL, Krpani_1860, Vasilij_Žbogar

GRAN CANARIA - Ekipa Krpanov si je v drugi regati finalne serije zlatega pokala SSL prijadrala tretje mesto in s skupno petimi točkami ostaja druga v skupini. Z dvema zmagama vodi Tahiti, ki ima na računu sedem točk. Eno so jim sodniki odvzeli zaradi posedovanja prepovedanih elektronskih tehničnih pripomočkov na krovu jadrnice.

Najboljši jadralci iz šestnajstih držav so se danes vrnili na morje pred Las Palmasom, kjer so odjadrali drugo regato 1/32 finala zlatega pokala SSL. Skupina, v kateri poleg Bolgarije, Peruja in Tahitija nastopa tudi slovensko moštvo, je bila na sporedu zadnja.

V podobnih pogojih kot prvi tekmovalni dan so se znova najbolje znašli Tahitijci, ki so vajeni dolgega oceanskega vala. Krpani so po slabšem startu v drugi stranici uspeli prehiteti Bolgare in se v zadnji krmi že nevarno približali Peruju na drugem mestu, a se je dvoboj vendarle končal v prid Južnoameričanov.

»Mislim, da ekipa deluje zelo dobro. Manevri so vrhunski, tudi s hitrostjo jadrnice smo zadovoljni. Naša šibka točka so starti. Brez dobrega začetka bomo težko v ospredju in se borili za zmage, zato smo jih danes ponovno analizirali  ter iskali rešitve, kako jih lahko v naslednjih dneh izboljšamo. Pogoji za jadranje so tudi sicer zahtevni, predvsem nismo vajeni velikega vala. Za jutri smo naredili nekoliko drugačen načrt in upamo, da bo deloval,« je dosedanje nastope analiziral slovenski kapetan Vasilij Žbogar.

S sedmimi pikami ostaja na vrhu razpredelnice Tahiti, ki so ga jadralski sodniki v petek kaznovali s točko odbitka zaradi taktične ure na roki kapetana Teve Plicharta, saj pravila prepovedujejo vsakršno posedovanje elektronskih naprav s kompasom, kot so telefoni, tablice in pametne ure. Slovenija ima na računu pet pik in je trenutno druga, medtem ko sta Bolgarija in Peru izenačena na tretjem in četrtem mestu s tremi točkami .

Pred našo izbrano vrsto sta še dva plova, kateri dve državi bosta napredovali v šestnajstino finala pa bo znano po odločilni ponedeljkovi regati, ki bo prinašala dvojno število točk.

VRSTNI RED: 1/32 finala, 1. skupina, 2 regati

  1. TAH 7 točk
  2. SLO 5 točk
  3. BUL 3 točke
  4. PER 3 točke

SSL, Krpani_1860, Vasilij_Žbogar

Foto: Martina Orsini - SSL Gold CUP