Jabuka, Goran Djordjevic

Slovenska jadrnica Cleansport One, ki jo je krmaril Marjan Kolčila, je zmagala na regati Jabuka 2023. Odlične uvrstitve so zabeležile tudi številne slovenske jadrnice v svojih skupinah.

Letošnja regata Jabuka je spet postavila nove mejnike. Preko startne linije v Vodicah je zaplulo kar 120 posadk. Start je potekal v šibkem, nevihtnem severovzhodnem vetru. Kmalu po startu je vreme zagodlo jadralcem. Razbesnela se je nevihta s točo, ki je povzročila številne težave. Nekaterim posadkam s špinakerji so se jadra strgala. Veter je narastel na 20 do 25 vozlov, sunki pa so dosegali tudi 40 vozlov. Zaradi ugodne smeri vetra, ki je pihal iz severovzhoda, so ekipe lahko hitro napredovale proti otoku Jabuka. Ob približevanju otoku se je veter počasi umiril. Plovba nazaj proti Vodicam je potekala v spremenljivih vetrovih tako po smeri kot po moči.

Karpo, Matic Vrečko

Prva je ciljno črto pred Vodicami prečkala slovenska jadrnica Cleansport One (VOR 60), ki jo je krmaril Marjan Kočila. Za plovbo so potrebovali zgolj 9 ur 21 min in 49 s. Le 5 minut za njimi je priplula jadrnica Toto Travel Tutta Trieste pod vodstvom Pavla Sehnala. Tretja v cilju je bila jadrnica Dubrovnik, ki jo je krmaril Denis Vukas. Za zmagovalno ekipo je zaostal 50 minut.

Zavidljive uvrstitve so dosegle tudi številne druge slovenske posadke. Jadrnica Karpo (Elan 450), ki jo vodi Maks Vrečko, je zasedla odlično tretje mesto v skupini G8. Goran Djordjevič, ki tako kot Maks Vrečko tekmuje za Jadralni klub Loka Timing, je s svojo posadko na jadrnici Taia & White Goose zasedel tretje mesto v skupini G9.

Jabuka, Goran Djordjevic

Velenjčan Damjan Miklavc iz Jadralnega Kluba Delfin na jadrnici La Recession je zasedel odlično drugo mesto v skupini G7. V skupini G6 se je na stopničke zavihtel Sebastjan Podlesnik iz jadralnega kluba Savinja, Goran Brovč na jadrnici Metalika pa je zasedel deseto mesto.

Janez Gorec na jadrnici Shark je za las zgrešil stopničke v skupini G11 in zasedel nehvaležno četrto mesto, Simon Virnik na jadrnici X-Članica pa je zasedel šest mesto. Igor Orlov se je s svojo jadrnico Avrora Pirnar uvrstil na osmo mesto, Drago Ljubec na z jadrnico Skorpio na deseto, na enajstem mestu pa je pristal Martin Jezeršek na jadrnici Qubec.

Maks Vrečko – Karpo»Kljub temu da je to jadranska regata, so bili pogoji zahtevni kot na oceanski. Ko je prišla nevihta s točo, so strgana jadra botrovala številni odstopom. Klubskemu kolegu Dušanu Ušeničniku je strgalo glavno jadro, zaradi česar je bil prisiljen odstopiti. Ekipi na jadrnici Seascapa sta padla dva jadralca v morje. K sreči so bili v ekipi izkušeni jadralci in so svoje člane posadke rešili brez zunanje pomoči. Presenetila me je ekipa Palma de Coco (Seascape 27), na kateri jadrata Marjan Gorec in Jure Jerman. Vse do otoka Jabuka sta se kosala z najhitrejšo skupino, pri vračanju pa sta morala priznati premoč dvakrat večje jadrnice.

Jabuka 2023 je bila regata za srčne in karakterne jadralce. Kljub zahtevnim razmeram, ki so botrovale 28 odstopom, je bila še vedno varna. Smo zelo zadovoljni, da smo regato odjadrali brez okvar na plovilu. Tretje mesto v največji skupini je odličen rezultat. Več kot le rezultat pa mi pomeni, da smo na regati občutili moč narave, opazovali odlične poteze drugih posadk in uživali v zahtevnem jadranju. Naša končna uvrstitev je nedvomno rezultat izjemne ekipe. Sedaj se že dobro poznamo. Smo usklajeni in vemo, kako se spopasti z izzivi.«

Zaradi zahtevnih vremenskih razmer je letošnjo regato zaključilo le 88 jadrnic. Za 32 posadk so bile razmere prezahtevne. Med njimi je žal tudi posadka Elaya Dušana Ušeničnika, Tetida Sama Lozeja, First Class II Mitje Gorjana.

 

Posnetek štarta iz zraka

Del jadranja ekipe Taia & White Goose

Foto: Maks Vrečko, Jože Mihelič