Žan Luka Zelko

Za jadralci je zadnji dan evropskega prvenstva za ILCA v Atenah, ki je večji del minilo v čakanju na veter, številnih prekinjenih regatah in zahtevnem jadranju. Naš Žan Luka Zelko se je v ILCA 7 ves teden odlično kosal tako z zahtevnimi vremenskimi in regatnimi pogoji kot z močno konkurenco kar 136 jadralcev ter po zares napetih današnjih nastopih Sloveniji prijadral olimpijsko normo.

Čeprav je še včeraj kazalo odlično, bil je uvrščen na drugo mesto med evropskimi državami brez norme, pa mu današnja prva dva plova nista šla po načrtih; v prvem je dobil kazenski obrat, v drugem pa je veter spremenil zmer za 30 stopinj, njemu v škodo. Končal ju je na (43.) in 35. mestu in kazalo je že, da se mu sanje o olimpijski normi tudi v Atenah ne bodo uresničile. A sledil je še zadnji plov tega evropskega prvenstva in vse se je postavilo na svoje mesto. Žan je odjadral odlično in ga zaključil na 8. mestu, kar je bilo dovolj za skupno 11. mesto med evropskimi jadralci. S tem je osvojil tudi drugo mesto med evropskimi državami brez olimpijske norme (pred njim je bil le jadralec iz Izraela) in ker sta se na tem evropskem prvenstvu podelili dve normi, je prav druga šla v roke Sloveniji. 

Žan Luka Zelko: “Danes se je končalo evropsko prvenstvo, na katerem sem zaključil na 11. mestu. Za las sem zgrešil prvo deseterico, ampak sem zadovoljen s tem, da sem osvojil olimpijsko normo Sloveniji in sebi za olimpijske igre v Parizu. Moram reči, da sem si danes dal kar dosti vetra in si otežil kar lahko delo. Hvala bogu sem se zadnji plov skoncentriral in odjadral vrhunsko. Rezultat je tukaj, norma je v žepu, sedaj se fokusiram naprej na olimpijske igre v Parizu. Sem vesel in ponosen, je pa za mano naporen dan.”

Naša mladinca v ILCA 7 Luka Zabukovec in Benjamin Aganovič prvenstvo končujeta na 52. in 102. mestu.

Med dekleti v ILCA 6 se je naša mladinka Alenka Valenčič uvrstila na 25. mesto, Lin Pletikos pa to prvenstvo končuje na 43. mestu. Obe sta jadrali v zlati skupini.