Temperatura na evropskem prvenstvu za ILCA se bliža vrelišču, za jadralci je predzadnji regatni dan in naš Žan Luka Zelko je po današnjih treh regatah uvrščen na skupno 7. mesto in na drugo mesto med evropskimi državami brez norme. Spomnimo - na tem evropskem prvenstvu se bosta podelili še dve normi, za veljavno kvalifikacijo na olimpijske igre pa mora biti odjadranih najmanj šest regat, sedaj jih ima moški ILCA 7 za seboj veljavnih pet.

Jutri je pred jadralci še zadnje dejanje, regata za medalje za najboljših deset, za ostale pa po programu še zadnji finalni plov.

Dan se je tudi danes začel z nekaj čakanja, potem pa se je veter le nekoliko okrepil in omogočil izpeljavo po treh regat za moški ILCA 7 in ženski ILCA 6. Žan Luka Zelko je prvo današnjo regato končal na 12. mestu, kar je tudi njegov najslabši rezultat na tem prvenstvu in se mu ne upošteva, naslednji dve pa na 8. in 4. mestu. Skupno je 7. v konkurenci 136 jadralcev.

Žan Luka Zelko: “Zaenkrat gre vse po planu. Danes smo imeli tri plove, žal prvega in drugega nisem dobro startal, vlekel sem se skozi regato in izgubil dosti energije. A najpomembnejše je, da imam voljo in motivacijo in tudi zelo dobro jadram in da sem potem pridobil toliko mest, je neke vrste nagrada. Še vedno sem v špici evropskega prvenstva in ne borim se samo za normo, ampak tudi za najboljša mesta. Za jutri še ne vemo, kdaj imamo start in koliko plovov imamo predvidenih. Startal bom v zlati skupini, a nekako se začne vse na novo in treba se bo dobro pripraviti.”

Naša mladinca Luka Zabukovec in Benjamin Aganovič, ki tudi jadrata v floti ILCA 7, sta po današnjem dnevu na 60. in 120. mestu.

V ženski ILCA 6 sta danes lepo jadrali obe naši dekleti. Lin Pletikos je drugi današnji plov končala na drugem mestu v skupini, po današnjem dnevu je na 48. mestu v skupni razvrstitvi. Mladinka Alenka Valenčič je v cilj prvih dveh regat prijadrala kot 8. in 12. v skupini, žal pa je v zadnjem plovu prehitro startala in si prislužila UFD. V skupni razvrstitvi je po današnjem dnevu na 27. mestu. Obe naši dekleti se bosta jutri merili v zlati skupini.

Jakob Božič, trener mladinske reprezentance: “Za nami so kvalifikacije, a na žalost tudi finalni plovi, jutri je na sporedu medal race za najboljših deset, za ostale pa samo še en plov in samo še ena priložnost, da Alenka kaj popravi. Poskusili bomo narediti vse, da bi prišli nekje do 22.-23. mesta, to je še realno mogoče. Danes smo odjadrali tri plove, normi sta podeljeni dvema državama, ki sta uvrščeni v regato za medalje. Alenka je danes odjadrala tri solidne plove in prihajala na prvo bojo od 10. do 30. mesta. Eno regato je startala prehitro, drugo je končala na super 8. mestu, čeprav je bila tik pred koncem celo na četrtem, a je zaradi treme nekoliko zakomplicirala in izgubila štiri mesta, ter tretjo na 12. mestu, vmes pa je bila tudi že okoli 5. mesta. Pogoji so bili težki, veter je dvigal in padal, vsakič, ko je padel, je potem potegnil z druge strani. Super vesel sem zanjo, da se je uvrstila v zlato skupino, rezultat je odličen tudi z vidika prihajajočega mladinskega evropskega prvenstva marca na Palmi in svetovnega prvenstva julija na Portugalskem.”

Pred Žanom Lukom Zelkom je torej odločilni jutrišnji dan.