Arkea Ultim Chellange

Charles Caudrelier, ki pluje na trimaranu Maxi Edmond de Rothschild, se je odločil za tehnični postanek pred zaključnim delom regate. Do cilja ga loči manj kot 1200 nmi, pred zasledovalci pa ima več kot 2000 nmi prednosti.

Charles Caudrelier, ki je vodilni na regati Arkea Ultim Challenge že več kot mesec dni, se je odločil, da se ustavi na Azorskih otokih. Po posvetu z njegovo tehnično ekipo so se za postanek odločili, ker se z juga Islandije približuje velika depresija. Vetrovi bodo presegali hitrosti 40 vozlov, sunki pa več kot 50 vozlov, zaradi česar bo plovba v Biskajskem zalivu preveč nevarna. Charles Caudrelier ima pred zasledovalcem Thomasom Covillom na trimaranu Sodebo Ultim 3 2100 nmi prednosti. Coville pluje skozi območje Doldrums. Njegova hitrost plovbe znaša le dobrih 5 vozlov in Caudrelierja bo zelo težko ujel.

Caudrelier je svoj tehnični postanek začel ob 5.40 uri zjutraj. Na Azorih mora ostati minimalno 24 ur. Z ekipo so se odločili, da bodo postanek opravili na morju. S trimaranom ne bo pristal. Za zavetrje bo izkoristil otoka Faial in Horta. Počasi bo plul v kanalu med otokoma. V skladu z regatnimi pravili mu lahko tehnična ekipa med postankom na krov prinese svežo vodo in opravi manjša popravila. Z jadranjem naj bi nadaljeval po prehodu prve depresije in prihodom druge. Če bo vse po sreči, ga lahko v cilju pričakujemo v soboto ali nedeljo.

Arkea Ultim Chellange

Do postanka na Azorih je bil Caudrielier edini tekmovalec, ki še ni opravil tehničnega postanka. Vsi drugi tekmovalci so ga opravili že prej, medtem ko je bil Tom Laperche na SVR-Lazartigue prisiljen odstopiti. Njegova plovba okoli sveta se je zaključila v Cape Townu v Južnoafriški republiki.

Na tretjem mestu pluje Armel Le Cleac'h na trimaranu Maxi Banque Populaire XI. Pluje mimo brazilske obale. Za vodilnim zaostaja 3060 nmi. Na četrtem mestu pluje Anthony Marchand na trimaranu Actual Ultim 3. Pravkar je zaplul mimo rta Horn in pluje proti Falklandskim otokom. Njegov zaostanek za vodilnim znaša 5700 nmi. Kot zadnji pluje Eric Peron na trimaranu Adagio. Je edini tekmovalec, ki še pluje v Tihem oceanu. S hitrostjo 20 vozlov se približuje rtu Horn, do koder ga loči še 150 nmi.

Posodobitev 22.2.2024 ob 9.00

Charles Caudrelier se je odločil da bo pristal v Marini de Horta na otoku Faial in počakal na varnejše vremenske razmere v Biskajskem zalivu. Thomas Coville je preplul ekvator in pluje v severnem Atlantiku. Še vedno se bori s šibkimi severovzhodnimi vetrovi, ki mu ne omogočajo plovbe hitrejše od 15 vozlov. V zadnjih 24 urah je preplul le 230 nmi. Zaradi tehničnega postanka Charles Caudrelier je nadoknadil 400 nmi zaostanka, ki trenutno znaša le še 1900 nmi. Ostali trije tekmovalci plujejo v južnem Atlantiku. Eric Peron na trimaranu Adagio je kot zadnji obplul rt Horn in se poslovil od Tihega oceana. Z zaostankom 200 nmi pluje za četrto uvrščenim Anthoniyem Marchandom na Actual Ultim 3.