Žan Luka Zelko in Alenka Valenčič

Tretji regatni dan v Atenah na evropskem prvenstvu za ILCA se je ponovno začel neobetavno, a se je veter popoldne le dovolj okrepil, da so jadralci obeh olimpijskih razredov, ženskega ILCA 6 in moškega ILCA 7, uspeli odjadrati po dve regati. Žan Luka Zelko, ki za Slovenijo lovi olimpijsko normo, je jadral odlično. Prvi današnji plov je končal na 6. in drugega na 5. mestu v skupini, s tem pa je v skupni razvrstitvi na 4. mestu v konkurenci 136 jadralcev. Tudi mladinka Alenka Valenčič v ILCA 6 je danes v močni članski konkurenci opravila izvrsten nastop in v prvi današnji regati prijadrala celo na drugo mesto v skupini. V drugem plovu je končala na 28. mestu, skupno je zdaj 31. med 110 jadralkami.

Žan Luka Zelko: “Za nami je dolg dan. Na vodo smo šli že zjutraj, ampak ni bilo vetra in smo se vrnili. Ob dveh popoldne smo šli ponovno poskusit srečo in imeli nekoliko več vetra. Uspeli smo izpeljati dva plova in uspel sem odjadrati konstantno, kar je bil tudi cilj. V teh zelo zahtevnih pogojih je pomembno biti v ospredju in ne delati prevelikih napak, to mi je danes uspelo, tako da lahko rečem, da pozitivno gledam naprej. Pred nami so še trije dnevi in borba se nadaljuje. Vse gre po planu in fokusiran sem dalje.”

Trener mladincev Jakob Božič je povzel prve tri regatne dni ženskega ILCA 6 in ocenil Alenkino jadranje: “Za nami so trije dnevi jadranja v zahtevnih pogojih in kar nekaj ur smo prebili na morju v čakanju na veter. Prvi dan Alenka ni najbolje startala, prišla na prvo bojo okoli 30. mesta, potem skozi regato pridobivala in bila v zadnji krmi okoli 20. mesta. Potem pa je veter obrnil v drugo stran in ji pobral pet, šest mest. Na koncu je veter obrnil še za 180 stopinj in končale so v nič vetra. Včeraj so nam prekinili eno regato, v kateri je bila Alenka v prvi krmi, torej na polovici regate, na četrtem mestu, a je potem veter padel. Po tem včeraj nismo več jadrali. Danes smo imeli dve regati, v prvi je Alenka solidno startala, se očistila in se potem s svojo hitrostjo prebila v ospredje. Že na prvi boji je obrnila kot četrta, v prvi krmi prehitela še dve tekmici in končala kot druga. V drugem plovu je slabo startala, zato je bila primorana obrniti v slabšo stran. Prvo bojo je obrnila kot 30., potem se je prebila do 20. mesta, a je na zadnji boji prišlo do zapleta med puncami in zgubila je šest, sedem bark. Škoda, da nismo danes naredili še enega plova, saj bi šla potem direktno v zlato skupino. Jutri predvidevamo, da bo start zjutraj, in upajmo, da naredimo eno do dve regati. Potem nas bodo razdelili v skupine in nadaljujemo.”

V ILCA 6 jadra tudi Lin Pletikos, ki je današnja plova končala na 30. in 31. mestu v skupini, skupno je na 74. mestu.

V ILCA 7 jadrata tudi mladinca Luka Zabukovec in Benjamin Aganovič. Luka Zabukovec je prijadral na 27. in 19. mesto in je skupno 67., Benjamin Aganovič pa na 30. in 33. mesto v skupini in je skupno 103.

Moška flota ILCA 7 ima odjadrani dve veljavni regati, ženska ILCA 6 pa tri. Za veljavnost evropskega prvenstva so potrebne štiri regate.