Evropsko prvenstvo 420

Jadralni klub Pirat Portorož bo med 1. in 9. julijem 2024 gostil odprto evropsko prvenstvo v razredu 420. Organizatorji pričakujejo okoli 250 posadk iz kar 35 držav.  

Jadralni klub Pirat Portorož (JK Pirat) bo v sodelovanju s Tržaškim pomorskim klubom Sirena, klubom Società velica Barcola e Grignano in ob podpori Jadralne zveze Slovenije že čez slab mesec dni gostil odprto evropsko prvenstvo v razredu 420. Razred 420 sicer ni olimpijski, mladim športnikom pa služi kot predpriprava pred prestopom v druge olimpijske dvosede kot so 470, 49er in drugi. Ta regata bo za Piratovce največji zalogaj letošnje sezone, saj na njej pričakujejo okoli 250 posadk. Jadralke in jadralci bodo moči v Piranskem zalivu po začetnih meritvah jadrnic preizkušali kar šest regatnih dni.

»Prvenstvo bo povezalo tri klube, dve državi in en zaliv, kar je močno sporočilo o sodelovanju med klubi pri organizaciji regat na tako visokem nivoju. Pričakujemo dober odziv, zato pripravljamo dve regatni polji in dve ekipi, ki bosta tako na kopnem kot na morju morali delovati usklajeno. Regata zahteva veliko predpriprav in medsebojnega usklajevanja, a ob podpori Občine Piran, Turističnega združenja Portorož, Okolja Piran, lokalnega gospodarstva in posameznih podjetij, ki spremljajo naše delo že več let, priprave potekajo dobro,« je povedal Mitja Margon, predsednik JK Pirat.

Pred uradnim začetkom prvenstva Piratovci udeležence vabijo tudi na ogrevalno regato – Warm up 420 Regatta – na kateri bodo jadralke in jadralci pobližje spoznali pogoje v zalivu.

Organizatorji poleg regatnega napovedujejo tudi pester spremljevalni program s koncerti in drugimi dejavnostmi, na katere vabijo občane, obiskovalce, ljubitelje športa in glasbe.

Evropsko prvenstvo 420