Evropsko prvenstvo 420

V Portorožu se je v lepem, sončnem vremenu in vetru okoli 7 vozlov odvil prvi regatni dan odprtega evropskega prvenstva za razred 420. 243 jadralcev je razdeljenih v tri kategorije; 57 je ženskih posadk, med katerimi jadrata tudi domači jadralki Roža Sabadin in Riana Arinova. Najštevilčnejša je moška oziroma mešana flota, ki šteje 110 posadk, ki so razvrščene v tri skupine. Med njimi jadra tudi kar 5 slovenskih - Peter Koprivec in Rodion Krantov, Ana Planinšič in Teo Gerželj, Miran Guštin in Ela Žagar, Jaka Valjavec in Vid Dobrinja, Rok Kovačič in Lara Božič ter Jean Jakob Veznaver in Anton Rejec. 76 posadk jadra v kategoriji U17, med njimi je tudi ena slovenska, Martin Marušič in Neli Gulič. Moške in mešane posadke jadrajo v eni skupini, ženske in U17 pa v drugi. Obe skupini sta danes odjadrali po dva plova.

Evropsko prvenstvo 420

Bojan Gale: »Zjutraj nas je pričakala burja, ki je kmalu po prihodu jadralcev v klub obrnila na severozahodnik. Po dvournem čakanju na obali se je maestral le okrepil in uspeli smo izpeljati dva plova. Jutri se prvenstvo nadaljuje s kvalifikacijskimi regatami, po napovedih nas čaka še en lep, topel in sončen dan s šibkimi vetrovi.«

Po prvem dnevu je med dekleti v vodstvu portugalska posadka Constança Quaresma in Marta Costa pred drugouvrščeno špansko posadko Nicola Jane Sadler in Sofia Cavaco Torres ter tretjo Esther Rodenhausen in Luisa Becker iz Nemčije. Najboljša slovenska posadka v sestavi Roža Sabadin in Riana Arinova je bila 26.

Med mešanimi in moškimi posadkami so najboljše uvrstitve dosegle Freddie Parkin in Estella Morris (ZDA), Francisco Uva Sancho in Duarte Reis (Portugalska) ter Lisa Vucetti in Vittorio Bonifacio (Italija). Najboljša slovenska posadka, SLO 5541990 Ana Planinšič in Teo Gerželj, se je uvrstila na odlično 6. mesto. 

Med posadkami v kategoriji U17 sta slavila Ioannis Tournis in Georgios Iraklis Michalopoulos (Grčija), druga je bila posadka Dimitra Peleki in Fevronia Bouzana (Grčija), tretja pa Lion Traspov in Eitan Mor (Izrael). Slovenska posadka Martin Marušič in Neli Gulič prvi dan končuje na 67. mestu.