Aegean 600

Včerajšnji regatni dan je bil zahteven za vse jadralce. Od vetrov, ki so presegali 40 vozlov, do zatišja v katerem so se jadrnice komaj premikale. Za eno izmed jadrnic je bil dan tragičen.

»Men overboard« na jadrnici Heaven

Jadrnica Heaven na kateri pluje mednarodna posadka, je včeraj plula mimo vrat pri otoku Santorini. Imeli so težave s spinakerjem. Dva člana posadke, sta bila na premcu in pomagala pri jadru, sta padla v morje. Ekipa je nemudoma pričela s postopkom Človek v morju (»Men Overboard«). Enega izmed članov so uspeli rešiti in ga potegniti nazaj na krov že 7-8 minut po padcu v morje. Bil je težko poškodovan. Drugega jadralca so uspeli rešiti kmalu za tem. Poklicali so na pomoč, ker so sumili, da ima jadralec hude notranje poškodbe. Na pomoč je odletel reševalni helikopter. Jadrnico so pospremili do otoka Kossos, kjer so pristali. Poškodovani član posadke ni bil odziven. Kljub hitri pomoči poškodovanemu jadralcu niso uspeli pomagati.

Skiper ekipe Heaven, Andrii Prokopenko je po pristanku povedal: »Menimo, da je naš jadralec udaril v krmilo plovila. V morju je bil velik krvav madež. Naredili smo vse, da bi jadralcu pomagali . Zelo smo pretreseni zaradi dogodka.«

Najhitrejši v cilju

Ponoči ob 3:18:52 po lokalnem času je prvi v cilj priplul večtrupec Zoulou, ki pluje pod francosko zastavo. Za plovbo na 605 nmi (teoretična razdalja, dejansko so prepluli 679 nmi), so potrebovali le 1 dan 13 ur 18 min in 52 s in s tem postavili nov rekord regate. Med enotrupci je najhitreje v cilj prijadrala jadrnica Lucky, ki pluje pod ameriško zastavo. Za plovbo so potrebovali 1 dan 23 ur 31 min in 6s. Dve uri kasneje je v cilj priplula ekipa L4, kot tretja pa grška ekipa Aiolos.

Aegean 600

Slovenske ekipe

Jadrnica Elaya (Elan E5), ki jo vodi Dušan Ušeničnik, je od včeraj nekoliko nazadovala. Trenutno plujejo na četrtem mestu v svoji skupini. Do sedaj so prepluli že 405 nmi, do cilja pa jih loči še 238. Za vodilno ekipo v skupini Chestress, ki pluje pod italijansko zastavo, trenutno zaostaja 38 nmi. Plujejo mimo otoka Gaidaros, proti otoku Kandelioussa v smeri zahoda. Otok bodo morali obpluti po jugozahodni strani in obrniti proti severovzhodu. Trenutno na tem področju pihajo izjemno šibki vetrovi in ekipe napredujejo izjemno počasi. 

Druga slovenska ekipa Karpo je odstopila že včeraj. Na fb strani Navtičnega kluba Idrija so zapisali: »Ekipa Karpo Idrija sporoča, da smo zaradi tehničnih težav odstopili od regate. Varno smo prispeli v pristanišče Karpatos in pripravljamo barko za transfer v Atene.

Enaka usoda je do sedaj doletela že 19 posadk.