Dušan Ušeničnik, Elaya

Od nedeljskega spektakularnega začetka pri rtu Sounio pod starodavnim templjem Pozejdona je zmeren Meltemi pihali vse do noči, nato pa se je okrepil in presegel hitrosti 45 vozlov. Za nekatere jadralce je bil premočan in so marali priznati premoč narave.

Močan Miltemi jadralcem omogoča hitro jadranje. Najhitrejša je ameriška jadrnica Lucky, ki jo krmari Bryon Ehrhart. Trenutno plujejo s hitrostjo 14,1 vozla mimo otoka Mykonos. Do cilja jih loči le še 59 nmi. Glede na njihovo hitrost, organizatorji pričakujejo, da bodo postavili rekord regate. Tudi glavnina flote napreduje izjemno hitro. Večina jadralcev je že preplula polovico poti do cilja, med njimi tudi slovenska jadrnica Elaya, ki jo vodi Dušan Ušeničnik.

Obe slovenski jadrnici, Karpo, ki jo vodi Andrej Jereb in Elaya, ki jo krmari Dušan Ušeničnik, sta ponoči pluli mimo otoka Karpatos proti Rodosu. Odprto Egejsko morje je pokazalo svoje zobe. Miltemi je zapihal s hitrostmi preko 40 vozlov in številni jadralci so se znašli v izjemno težki situaciji. Andrej Jereb na jadrnici Karpo je bil na južni strani otoka Kosos prisiljen zapluti proti jugovzhodu in prekiniti regato. Plovbo so nadaljevali proti otoku Karpatos, kjer so ponoči ob 1:30 uri pristali v mestni luki.

Težave z močnim vetrom je imela tudi druga slovenska posadka na jadrnici Elaya. Vse do noči so pluli odlično. V svoji skupini ORC 3 so pluli na odličnem drugem mestu. Močni sunki Miltemija so jih prisilili v drastično zmanjšanje površine jader, zaradi česar so ponoči zdrsnili na tretje mesto. Današnji dan pa so zopet pospešili. Trenutno so ponovno na drugem mestu v skupini ORC 3, v skupini ORC pa na prav tako odličnem četrtem mestu. Med vsemi jadrnicami so trenutno na 29. mestu. Plujejo po vzhodni strani otoka Rodos. Do sedaj so prepluli že 326 nmi, do cilja pa jih loči še 308.

Dušan Ušeničnik, Elaya

Po naporni noči je Dušan Ušeničnik, kapitan ekipe Elaya spročil:

»Danes smo imeli brutalno noč. Pri jadranju z vetrom do Kasos-a smo dosegli najvišjo GPS izmerjeno hitrost 17,3 vozla, kar je rekord Elaye. Uspeli smo preseči magično mejo 200 NM v 24 urah. Bil je dan za rekorde. Ob obratu mimo Karparosa so nas dočakali udari vetra preko 45 vozlov. V kaotičnih razmerah smo hitro pospravili vsa jadra in prešli v “safety mode”. Verjemite, bilo je nadčloveški napor cele ekipe, da smo se uspeli rešiti iz težke situacije. Po pol ure počitka smo dvignili viharno prednje jadro, do smo po tem šoku, lahko ponovno začeli jadrati. Take noči si ne želi noben jadralec, sploh pa ne v regati, ko greš na polno. Glavno je, da smo vsi celi in brez poškodb. Rešila nas pa je naša razsodnost in pa Elaya.«

Dušan Ušeničnik, Elaya

Foto: Aegean600