Elaya, Dušan Ušeničnik

Četrti dan regate je slovenska ekipa Elaya odlično na poti. Preko noči so pridobili eno mesto. Trenutno plujejo na četrtem mestu v skupini ORC3. Za tretje uvrščeno ekipo zaostajajo le 3 ure.

Po treh dneh in 20 urah plovbe v igri ostaja le še dobra polovica jadralcev. Močan Miltemi, ki je pred dvema dnevoma zapihal s hitrostmi preko 40 vozlov, je močno zdesetkal posadke, za jadrnico Heaven, pa se je  končal tragično z izgubo enega člana posadke.

Slovenska jadrnica Elaya, ki jo vodi Dušan Ušeničnik iz škofjeloškega kluba Loka Timing, je ponoči zopet pridobila mesto. Včerajšnje jadranje je bilo za večino flote naporno zaradi šibkih vetrov in počasnega napredovanja v zavetrju otoka Kos. Jadralci so v tem delu napredovali s hitrostmi, ki so le redko presegle 2 vozla. Danes so zapihali nekoliko močnejši vetrovi, ki omogočajo plovbo s hitrostmi okoli 5 vozlov. Ekipa Elaya trenutno pluje v veter po vzhodni strani otoka Agathonisi. Ko bodo zapluli dovolj visoko, se bodo obrnili proti zahodu in z vetrom v desni bok nadaljevali proti cilju, do katerega jih loči še 150 nmi.

Dušan Ušeničnik sporoča z jadrnice: »Peklensko vroča sreda. Dan smo startali zjutraj v bonaci. Že prve ure na soncu ob visoki vlagi smo se potili. Težko je nadomestiti vse količine vode in elektrolite v telesu. Povprečna hitrost ta dan je bila 3-4 vozle pod genakerjem. Vetra premalo, da bi nas hladil. Zato pa vedro morja po glavi in telesu naredi čudeže. Polivali smo se vsakih pol ure kar oblečeni, da so nas mokre majice hladile vsaj nekaj časa. Najvišja temperatura v kokpitu je bila izmerjena 44,8 stopinj. Morala ekipe je odlična. Preko današnje noči smo uspeli nadomestiti nekaj mest in že letimo proti cilju. Prognoza je odlična. V cilju bomo v petek proti jutri. Še 15 ur. Lahko bi rekel samo še ena regata Jabuka. Hvala vsem za podporo. Veliko nam pomeni.»

Druga slovenska ekipa Karko, ki jo je vodil Andrej Jereb, je morala odstopiti. Po kratkem postanku na otoku Karpatos, so odpluli nazaj proti Atenam, do koder jih loči še 150 nmi.

Elaya, Dušan Ušeničnik

Zmagovalci v skupnem seštevku so znani

Kljub temu, da regate še zdaleč ni konec, pa so že znani zmagovalci v skupnem seštevku v razredih IRC, ORC, enotrupne jadrnice, MOCRA in večtrupne jadrnice.

V razredu IRC je skupni zmagovalec nemška jadrnica Black Pearl, ki jo krmari Stefan Jentzsch. Z rezultatom je zelo zadovoljen, saj niso pluli z regatnimi jadri. Kontejner z opremo je zamujal in tekmovalna jadra so ostala v Atenah.

V razredu ORC je zmagovalec jadrnica Neominder, ki prav tako pluje pod nemško zastavo. Na drugo mesto po korigiranem času se je z zaostankom le 1 min in 16 s uvrstila jadrnica Artie III.

Na regati je nastopilo 96 jadrnic. Kar 30 jih je bilo prisiljeno odstopiti. Na regatnem polju je trenutno še 23 ekip.

Elaya, Dušan Ušeničnik

Foto: Mojca Ušeničnik