Val Eržen, iQFOiL

Na gorskem francoskem jezeru Embrun se je danes končalo mladinsko evropsko prvenstvo za iQFOiL, na katerem je v konkurenci 120 jadralcev nastopil tudi naš Val Eržen. Val je odlično začel, osvojil tudi svojo prvo zmago v disciplini “kurz” ter v začetku prvenstva držal drugo mesto v skupni razvrstitvi. Sledila sta dva dneva brezvetrja in čakanja na obali, in ko se je veter vrnil, ga je bilo le za vzorec in tako so se težji tekmovalci, med katere spada tudi Val, soočili s še posebej izzivalnimi razmerami. Val, ki se je sicer prepričljivo uvrstil v zlato skupino, je v nadaljevanju naredil nekaj uvrstitev okoli 20. do 30. mesta in prvenstvo končal na 16. mestu. 

Trener Igor Eržen: “Po dveh dneh čakanja na veter se je zgodil v takšni obliki, da je bila tekma v nadaljevanju neregularna in nepoštena do vseh tekmovalcev. V razmerah 4-8 vozlov pač ne gre, vsaj Valu ne. Lahkokategorniki so se odpeljali naprej, Val pa je štirikrat ostal brez vetra na startu. Točke so se nabrale in zato sva predčasno zaključila, brez boja za medalje. 16. mesto je odlična uvrstitev, ampak vemo, kam trenutno sodi Val in tam je tudi bil, dokler so razmere to dopuščale. Zdaj se seliva na Gardo, kjer bo nova priložnost za dokazovanje. Srečno Valu in Stojanu Vidakoviču, ki bo skrbel za trenersko delo.”

Na Gardskem jezeru se v soboto, 13. julija, začenja World Sailing mladinsko svetovno prvenstvo, na katerem bodo slovenski jadralci jadrali v razredih ILCA, 420 in iQFOiL.