Na Gardskem jezeru v Italiji so se pravkar zaključila 53. mladinska svetovna prvenstva za jadralce, mlajše od 19 let. Slovenijo so zastopali Val Eržen v iQFOiL, Mark Rodica in Zala Vidmar v ILCA 6 ter dve posadki v 420 - Rok Kovačič in Teo Gerželj ter Ana Planinšič in Lara Božič. 

Z veseljem poročamo, da so kar trije naši jadralci oziroma posadke končale med najboljšo deseterico. Val Eržen v iQFOiL je bil šesti, prav tako na 6. mesto sta v 420 prijadrala Rok Kovačič in Teo Gerželj, Ana Planinšič in Lara Božič končujeta kot osmi. Za Marka Rodico in Zalo Vidmar je bil to prvi tako velik nastop v zanju novem razredu ILCA 6 - Mark Rodica končuje na 49. mestu, Zala Vidmar pa na 33. mestu.

Mitja Mikulin, trener ekip 420: “Danes so fantje naredili še tri plove, punce pa enega. Fanta sta prvo regato malo slabše odvozila, potem dve solidno in zaključujeta na skupnem šestem mestu, kar je odličen rezultat. Punci pa sta današnji zadnji plov zmagali. Žal je zadnja dva dneva tako Ano kot Tea lovila bolezen, ampak ne glede na vse sem ponosen na ekipo, ki smo jo zgradili v zadnjih treh letih, saj jih ima od desetih, ki redno prihajajo na treninge, kar sedem medalje z evropskih in svetovnih prvenstev ter še nekaj drugih zelo dobrih uvrstitev, in praktično na vsaki regati, na katero gremo, spadajo med favorite. Moram reči, da smo res naredili dobro delo. Jadralci zdaj potujejo na mladinsko evropsko prvenstvo v Grčijo, jaz pa s Tino (Mrak) in Jakobom (Božičem) v Marseille.” 

Matija Čok, trener ILCA 6: “Prvenstvo je za nami, rezultati so približno takšni, kakršne sem pričakoval, saj je bila za oba to prva resna regata v radialu (ILCA 6). Vseeno - prva dva dneva sta bila oba kar zadržana in delala sta precej napak, zadnje dni pa sta se bolj sprostila in odjadrala sta nekaj zelo solidnih regat. Potrebnega bo še veliko treninga, videli smo, kdo so najboljši na svetu v tem razredu in dajmo se boriti, da pridemo čim bližje.”

Matija Čok je bil na teh prvenstvih tudi v vlogi vodje slovenske odprave: “Kot vodja slovenske odprave naj povem, da se je cela slovenska ekipa trudila po vseh svojih močeh in čeprav smo ostali brez medalj, smo zelo zadovoljni z rezultati, imamo tri med deset, celo zelo blizu medalje so bili, in absolutno smo s tem nastopom zelo zadovoljni. Verjamemo v te punce in fante, da bodo v prihodnosti še posegali po najvišjih mestih.”