EurILCA Europa Cup Slovenia

V Kopru se je danes popoldne uspešno zaključil 2024 EurILCA Europa Cup Slovenia za razrede ILCA 4, ILCA 6 in ILCA 7. Za ILCA 4 in ILCA 7 je regata štela tudi kot slovensko državno prvenstvo in tako smo po tridnevnem jadralskem dogodku, ki je v organizaciji JK Jadro v Koper privabil 128 jadralcev iz 20 držav, dobili tudi državne prvake v teh dveh razredih.

Zadnji dan je potekal v oblačnem vremenu in v znamenju vzhodnika, ki je pihal z jakostjo okoli sedmih vozlov in je do popoldneva oslabel. Kljub šibkejšemu vetru je ta pihal dovolj stabilno, da je imel regatni odbor tudi v razredu ILCA 4 priložnost nadoknaditi število regat, ki jih zaradi premalo vetra niso uspeli odjadrati prvi in drugi dan.

V olimpijskem ILCA 7 je slavil mladi Luka Zabukovec, ki je poleg svojega prvega naslova slovenskega državnega prvaka zmagal tudi v skupni razvrstitvi za Europa Cup ter v kategorijah U19 in U21. Srebro je osvojil Žan Luka Zelko, ki je po prvih dveh dneh sicer vodil, bronasto kolajno pa je prijadral Jure Barl.
V ILCA 4 je naslov državnega prvaka osvojil Mark Rodica, srebro je šlo v roke Zali Vidmar, bron je osvojil Tine Koprivec. V ILCA 4 so bili razglašeni tudi državni naslovi v kategoriji U16, državni prvak je postal Tine Koprivec, srebrno kolajno je osvojila Gaja Kuhelnik Karo, bron pa Jure Radič Kocjan.
Medalje je najboljšim jadralcem podelil naš srebrni olimpijec Toni Vodišek.

Državno prvenstvo Slovenije, rezultati

ILCA 7

  1. Luka Zabukovec
  2. Žan Luka Zelko
  3. Jure Barl

ILCA 4

  1. Mark Rodica
  2. Zala Vidmar
  3. Tine Koprivec

ILCA 4 U16

  1. Tine Koprivec
  2. Gaja Kuhelnik Karo
  3. Jure Radič Kocjan

Luka Zabukovec: “Zelo sem vesel in ponosen zmage na državnem prvenstvu v razredu ILCA 7 in Europa Cup 2024 Slovenije. Regata v Kopru je bila zahtevna, z različnimi pogoji vetra, vendar sem uspel ohraniti zbranost in konstantnost skozi vse plove. Ta zmaga mi daje še dodatno motivacijo za prihodnje izzive na mednarodnih tekmovanjih, kjer se bom trudil zastopati Slovenijo na najboljši možen način.”

Žan Luka Zelko: “Državno prvenstvo je za nami, imeli smo naporne tri dni, vreme nam ni prineslo vrhunskih pogojev, ampak se je regatni odbor res potrudil, da smo uspeli izpeljati sedem plovov. Žal nam je v sedmem plovu malo preveč zmanjkalo vetra proti koncu, ampak tudi takšne stvari se dogajajo. Definitivno moram čestitati Lukcu za zmago, odjadral je boljše od mene in si je zaslužil ta prvi naslov državnega prvaka v ILCA 7. Skupaj sva bila do konca in lepo je imeti ob sebi nekoga, ki se bori, ki pritiska in tako veš, da za tabo prihaja zelo močna generacija. Pozna se mi, da sem si po olimpijadi vzel daljšo pavzo, tudi nisem imel časa trenirati pred državnim prvenstvom, zato v nekaterih segmentih nisem bil pri najboljših močeh. Zavedam pa se, da bom moral tudi sam trdo delati, da ostanem v stiku z dobrimi v svetu in da priključim tudi Luko, da ko se enkrat moja zgodba konča, da ima Slovenija naslednika. Vse čestitke še enkrat njemu, jaz sem zasedel drugo mesto, kar je moj prvi poraz na državnih prvenstvih v desetih letih, a nisem razočaran, saj to definitivno niso bili moji pogoji, oziroma so bili – predvsem danes – pogoji, v katerih močno trpim, je pa res, da redko jadramo po tako rahlem vetru. Kakorkoli, treba je biti pozitiven in Luka je zasluženo zmagal in vesel sem, da imam ob sebi nekoga, ki me lahko premaga.”
Žan Luka Zelko glede prihodnosti slovenskega jadranja v razredu ILCA razmišlja: “Verjamem, da nas čaka dobra zima in upam, da bomo lahko skupaj trenirali z mladinci in tudi njim pomagali do tega, da naslednje leto na mladinskih evropskih in svetovnih prvenstvih posežejo po medaljah. Verjamem, da so poleg Lukca tudi ostali s trdim delom zmožni dobrega rezultata. Mislim, da ima Slovenija v ILCA 7 za mano pogon, ki ga je treba vzdrževati in z njim delati.”

Trener slovenske ekipe Matija Čok: “Državni prvenstvi ILCA 4 in ILCA 7 ter Europa Cup so za nami, regata se je zaključila v zelo pozitivnem vzdušju, da smo ne glede na pogoje uspešno izpeljali šest oziroma sedem plovov. Mislim, da so po tem vikendu v Kopru vsi zadovoljni, čestital bi vsem prejemnikom pokalov in medalj, prav tako pa tudi vsem ostalim našim, ki so vsi dali vse od sebe in dobro jadrali. Naši tekmovalci so osvojili zelo mešane rezultate, v ILCA 7 malo presenečenje, mladi Luka Zabukovec je uspel premagati Žana Luka Zelka, pogoji so mu bili pisani na kožo, a je vseeno zelo dobro odjadral, Žan pa se je tudi boril in se ni predal vse do konca. V ILCA 4 sta Mark in Zala, za katera je to zadnje državno prvenstvo v tem razredu, pokazala svoje in osvojila prvo in drugo mesto. Za mlajše pa je bila to prva, druga ali tretja regata v tem razredu in mislim, da so tudi vsi zelo zadovoljni. V ILCA 6 je Alenka končala kot druga punca, fanta pa sta tudi solidno odjadrala. Naslednji teden nas čaka državno prvenstvo ILCA 6 v domači zasedbi, za razliko od tega mednarodnega dogodka, ki so se ga udeležili jadralci iz tolikih držav. Eno in drugo je lepo, pomembno je, da se jadra in tekmuje in da šport vedno zmaga.”

V razvrstitvi za Europa Cup so razglasili zmagovalce v naslednjih kategorijah: ILCA 7: U19 in U21, v ILCA 4: U16 fantje in U16 dekleta, v ILCA 6 pa: fantje in dekleta U17, fantje in dekleta U19 ter dekleta U21.
V razredu ILCA 7 je skupni zmagovalec Luka Zabukovec iz Jadro Kluba Koper (tudi v U19 in U21), na drugem mestu je Oscar Madonich iz Ukraine in tretji je Luca Centazzo iz italijanskega kluba Sirena. V razredu ILCA 6 je med fanti prvo mesto prijadral Josip Tafra iz Hrvaške, drugo mesto Lorenzo Fonda iz Italije in tretji je Bohdan Rukhlin iz Ukraine, med dekleti pa si je prvo mesto priborila Amanda Voutilainen iz Finske, na drugem mestu je Alenka Valenčič iz Burje Izola in na tretjem mestu Nika Fornazar s Hrvaške. V razredu ILCA 4 je prvo mesto skupno med fanti osvojil Jiri Tomes iz Češke, drugo Christian Girani iz Italije in tretje Maro Bratonja s Hrvaške. Med dekleti je na prvem mestu Capucine Eugenie Deltel iz Francije, drugo mesto je osvojila Zala Sterni iz Italije in tretje mesto Camille Vallotton iz Italije.

Že prihodnji konec tedna nas čaka še en jadralski praznik, saj bodo klubi od Kopra do Portoroža organizirali državna prvenstva tudi za ostale razrede. Pod okriljem JK Pirat se bodo pomerili jadralci v razredih 470 in 420, JK Burja Izola bo organizirala državno prvenstvo za optimiste, JK Jadro Koper za ILCA 6, KJD Bum Koper pa za jadralce na deski v razredih iQFOiL in FW Foil. Verjamemo, da bodo državna prvenstva, strnjeno organizirana znotraj le dveh vikendov, še bolj povezala jadralce in klube, hkrati pa bomo z razglasitvijo državnih prvakov lepo obeležili Mednarodni dan športa, ki ga praznujemo 23. septembra.