Na slovenski obali je bil ta konec tedna pravi jadralski praznik, saj so se pod okriljem štirih priobalnih klubov strnjeno odvila še preostala državna prvenstva. JK Jadro Koper je že prejšnji vikend uspešno organiziral državni prvenstvi za ILCA 4 in ILCA 7, danes pa zaključil še prvenstvo za ILCA 6. Še en koprski klub, Klub jadralcev na deski Bum Koper, je uspešno izpeljal državno prvenstvo za jadralce na deski v razredih iQFOiL in FW Foil. JK Burja iz Izole je gostila preko 160 optimistov, JK Pirat Portorož pa dvosede 470 in 420. Tridnevno državno prvenstvo, ki se je začelo že v petek, je minilo ob pojenjajoči burjici, ki je prvi dan ponudila zares lepe jadralne pogoje, v soboto je bila že v upadanju, danes pa je bilo vetra le za vzorec.

V razredu ILCA 6 najboljši trije fantje prihajajo iz JK Burja; državni prvak je postal Mark Rodica, podprvak je Marko Balaban, bron pa je šel v roke Timu Gajzerju. Med dekleti je bila najboljša olimpijka Lin Pletikos (JK Portorož), državna podprvakinja je postala Alenka Valenčič (JK Burja), bron pa je osvojila Zala Vidmar (JK Jadro).

Že prejšnji konec tedna smo dobili državne prvake v ILCA 7 in ILCA 4. Spomnimo - v ILCA 7 je postal državni prvak Luka Zabukovec, srebrn je Žan Luka Zelko, bronast pa Jure Barl. V ILCA 4 je naslov državnega prvaka prejel Mark Rodica, podprvakinja je postala Zala Vidmar, bronast je Tine Koprivec. V ILCA 4 U16 je zmagal Tine Koprivec, druga je bila Gaja Kuhelnik Karo in tretji Jure Radič Kocjan.

Med najmlajšimi jadralci na optimistu sta prvi dve mesti danes šli v roke jadralcema iz JK Pirat. Državni prvak je postal Filip Luka Butinar (sicer skupno odličen četrti), državni podprvak je Val Grbec, bronasto kolajno pa je osvojil Mihael Zobec (JK Olmpic). Med deklicami je naslov državne prvakinje osvojila Lina Sorta (JK Pirat), ki je bila tudi prva deklica v absolutni konkurenci, srebrna je Lara Aurora Hummel (JK Jadro), tretja pa Zoja Ribarič (JK Pirat).

Prvi kadet med dečki in državni prvak je postal Matic Margon (JK Pirat), državni podprvak je Gordii Yazykov (JK Pirat) in tretji, bronast Vasilij Ficur (JK Olimpic). Državna prvakinja med kadetinjami je postala Ana Nelly Kus Miklavec (JK Pirat), srebro je osvojila Giovanna Čuk (JK Pirat) bron pa Asa Gantar (JK Jadro).

V Kopru so se pomerili tudi jadralci na deski. V iQFOiL je postal državni prvak Val Eržen pred srebrnim Stojanom Vidakovičem, bron je osvojil Matjaž Puh. Med dekleti je prvo mesto osvojila naša olimpijka Lina Eržen, tekmovalka brez konkurence - tudi dobesedno - a je vseeno prejela naziv državne prvakinje. Želimo si in upamo, da bodo njen nastop na olimpijadi in ostali rezultati navdihnili mlajše jadralke za vstop v ta razred, da bomo imeli v prihodnje tudi po tekmovalnem sistemu veljavno državno prvenstvo. V kategoriji FW Foil je naslov državnega prvaka osvojil Andrej Kocjan, srebrno kolajno je osvojil Gregor Antonaz, bron pa Tadej Borštnar.