Maks Vrečko za krmilom

Včeraj je flota 112 jadrnic izplula iz Vallette na Malti in se podala na 606 nmi dolgo plovbo okoli Sicilije. Zelo dobro je začela edina slovenska posadka Karpo pod vodstvom Maksa Vrečka.

Že prvi dan plovbe so se jadralci spopadli z zahtevnimi pogoji. Pri plovbi proti jugovzhodnemu rtu Sicilije so se vetrovi nenadoma okrepili. Iz konstantnih 15 vozlov so se dvignili na 30 in več. Nekaj posadk se je spopadlo z neverjetnim. Med njimi je bila tudi jadrnica Eve. Nenaden sunek vetra, ki je dosegel hitrost 62 vozlov je bil skoraj usoden. Ker so pravočasno ugotovili, da se bo vreme močno poslabšalo, so uspeli genaker spustiti 3 minute preden jih je zadel sunek vetra. Kljub temu jih je sunek vetra skoraj prevrnil. Vsi člani posadke so nepoškodovani in zdravi.

   

Številne posadke so morale odstopiti. Pred nevihto jih je regato zapustilo sedem, nevihta pa je bila usodna za dodatnih 23.  

V nevihti so imeli težave tudi jadralci edine slovenske posadke na jadrnici Karpo. Maks Vrečko je sporočil z jadrnice:

"Dan se je začel z dinamičnim in čustveno nabitim startom v skupini 21 jadrnic v naši kategoriji. Na obzidju Vallette nas je glasno spodbujalo 30 slovenskih navijačev z zastavami, glasnim navijanjem in transparenti, kar nam je dalo izjemno energijo. Kljub navijaški podpori smo morali ostati popolnoma osredotočeni na jadranje, saj je veter v pristanišču nenehno spreminjal smer in ustvarjal nepredvidljive refulaste pogoje. Jadrnice je zorcavalo, kmalu pa smo videli tudi nekaj strganih genakerjev. Tudi mi smo imeli kasneje na prvi obračalni točki težave pri spustu genakerja. Upali smo namreč, da bomo z njim lahko pluli dlje, vendar je bil veter premočan. Po drugi obračalni točki smo sprejeli taktično odločitev – odločili smo se za levo stran regatnega polja, saj smo pričakovali obrat vetra na zahodnik, ki bi nam omogočil hitro in direktno plovbo do Capo Passera. Čeprav se je obrat vetra zgodil v manjši meri, kot smo pričakovali, se je naša odločitev vseeno izkazala za boljšo. Do Capo Passera smo pripluli ob boku - po karakteristikah - precej hitrejših jadrnic. Med plovbo proti Capo Passeru smo iz daljave opazovali vodne trombe, vreme je bilo izjemno nevihtno, a precej stran od nas. Kljub pozornemu spremljanju vremena nas je nepričakovano zajela močna nevihta – v 20 sekundah se je veter okrepil iz 15 na 30 vozlov. Genaker je bil še vedno dvignjen, kar je povzročilo, da je zorcalo tudi nas. Genaker smo morali spustiti v vodo in ga nato rešiti. Te nevihtne razmere so močno zarezale v regatno floto – poslušali smo klice “Mayday” in “Pan Pan” - in do večera je odstopilo kar 18 jadrnic, med njimi tudi lanskoletni zmagovalec Bullitt. Dva naša člana naše posadke sta imela tudi  morsko bolezen. To dokazuje na resnost razmer na morju. Ponoči smo opazili, da se je ena od škotin ujela v propeler. Jadrnico smo morali ustaviti, da je Matic izvedel potop pod barko. V 15 sekundah je rešil vrv in propeler.  Trenutno plujemo v t.i. “mrtvem morju” – visoki valovi, ki so ostali od prejšnjih vetrov, šibek veter pa vztraja že 12 ur. To najeda opremo in živce, a ekipa ostaja osredotočena."

 

Člani ekipe so dodali: 

Gregor: "Končno živi."

Urška: "Hvaležna in srečna, da lahko te zahtevne pogoje doživljam s takšno ekipo."

Gaber: "Strele so bile naravnost fascinantne."

Maks: "Navijači na štartu so bili vrhunec dneva."

Peter: "Hvaležen, da je najtežje za nami."

Matic: "Delali smo težke manevre, ki jih nismo trenirali, izvedli pa smo jih, kot da bi jih 20x vadili, vključno s spustom genakerja v vodo."

Julija: "Hvaležna sem, da smo že v prvih urah dosegli težke pogoje, saj sem se tako hitro priklopila na pravo offshore jadralsko frekvenco."

"Nadaljujemo svojo pot s trdno voljo in osredotočenostjo. Pred nami so še dolge milje in zahtevni izzivi, a smo odločeni, da ostanemo močni in enotni. Vsaka prepluta milja nas približuje cilju, vaša podpora pa nam daje dodatno moč. Ostajamo z glavo v vetru in srci pri naših navijačih – skupaj premikamo meje na morju."

Maks Vrečko za krmilom

Trenutno na regatnem polju

Slovenska ekipa Karpo se je odločila, de pluje čim bliže črti najkrajše teoretične razdalje regate. Že po izplutju iz Vallette se je to izkazalo za pravilno odločitev. Takoj so bili v ospredju v skupini ORC 5. Že na polovici poti proti Siciliji pa so se zavihteli na prvo mesto. V prvih 24 urah so prepluli 115 nmi. Do cilja jih loči še 497. Na drugem mestu v skupini pluje ekipa Jedi, ki zaostaja 6 nmi, na tretjem pa je ekipa Geisha, ki zaostaja 7 nmi. Jadralci v tej skupini plujejo po vzhodni strani Sicilije in se počasi približujejo Messinski ožini. Trenutno pihajo vetrovi s hitrostmi med 5 in 10 vozlov. jadralcem omogočajo plovbo s hitrostmi okrog 5 vozlov. Ekipi Karpo uspeva ves čas pluti s hitrostjo, ki je med 0,3 do 0,5 vozla višja od zasledovalcev.

Najhitrejši že mimo Strombolija

Najhitreje pluje jadrnica Scallywag 100. Zjutraj so zapluli mimo vulkanskega otoka Stromboli in se obrnili proti zahodu. Do sedaj so prepluli že 287 nmi. Do cilja jih loči le še 376. Le nekaj metrov za njimi pluje druga 30 metrska jadrnica Black Jack, na tretjem mestu z zaostankom 2 nmi pa pluje 27 metrska jadrnica Lucky.

Maks Vrečko za krmilom

  • Slika 1: Maks Vrečko za krmilom jadrnice Karpo med nevihto
  • Slika 2: Fronta na jugovzhodu sicilje, ki je povzročila odstop 23 jadrnic
  • Slika 3: Trenutne pozicije plovil - jadrnica Karpo - zelena s krono - vodilna v ORC 5