Kaštilac

Gomilica

Zanimivost

Podatki

GPS 43° 32' N , 16° 23' E
Bencinska črpalka 1 nmi marina Kaštela
Globina vode 2 m
Kraj Kaštel Gomilica
Obratovalni čas 1.1. - 31.12.
Št. Privezov 4

Opis

Kaštilac je majhen umetni otoček pozidan s kamnitimi hišamiv neposredni bližini marine Kaštela v kraju Gomilica in ima bogato zgodovino šeiz časov turških upadov na področju Splita.

Kaštilac so pričeli graditi leta 1529 in naj bi bil pozgodovinskih navedbah končan v letu 1545. V katastru splitskih benediktincev izsredine 18. stoletja je zabeleženo, da je bil Kaštilac ustanovljen leta 1513 sstrani opatice Jakobine Grisogno. Predvidevajo, da so takrat benediktinkedobile dovoljenje oziroma koncesijo za izgradnjo. Gradnja naj bi se pričelašele leta 1529, na podlagi podpisane pogodbe zastopnika samostana LjudevitaCipicoe z mojstri, ki so samostan gradili.

Po njegovih navodilih so zidarji iz Trogirja postavilitemelje v morju. Stavba je morala imeti obliko trdnjave trogirskega plemičaPavla Andreisa Cipica. Investitor je za gradnjo zagotovil les, žeblje zapovezovanje kamnov in les. Zidarji so za opravljeno delo prejeli plačilo vvišini 320 dukatov.

Kaštele so nune gradile za ljudi, ki so jim obdelovali polja,da bi jih zaščitile pred turškimi napadalci. Kaštel v Gomilici meri 38 x 35metrov visok pa je 7 m. Je svojevrstne oblike in ga težko primerjamo z drugiminaselbinami na področju Splita. Najbolj primerno ime za tip naselbine, bi biloutrjena vaška naselbina.. Obdan je z visokim zidom in morjem. Za obrambo sozgradili visok ozek stolp. Zunanji zidovi Kaštilca in stolp imajo odprtine zatopove in puške. Ker je zgrajen v morju, ga je s kopnim povezoval le lesenmost. Ta most se ni dvigoval s pomočjo vrvi, temveč so ga v primeru nevarnostipotegnili v vhod stolpa. Originalni most se je ohranil vse do 17. stoletja,nato pa so naredili nasip, ki je povezal Kaštilac s kopnim.

Po zgodovinskih zapisih je bil družinska naselbina. V njemnaj bi živelo 17 družin iz vasi Kozice. Del prebivalcev se je kmalu naseliltudi na kopnem nasproti kaštela, kjer je zgrajeno 57 hiš. Pred mostom je bilmajhen trg, ki so ga imenovali Brce. Zaradi gradnje hiš na kopnem pred kaštelom,je sam kaštel dobil videz obrambne utrdbe za bližnjo vas. Na področje na kopnemnaj bi se naselile najstarejše družine iz Gomilice. V zapisih iz 18. stoletjanaj bi na področju Gomilice, Kambelovca in Lukšiča prebivalo 307 težaškihdelavcev, ki so delali na poljih samostana.

 

Kaštilac danes

Stolp Kaštilca je en najbolj pogosto fotografiranih stolpovna Hrvaškem. Danes v njem še prebivajo redki prebivalci. V hiši v kateri jeprebivala opatinja se je planirala renovacija in umestitev pomorskega muzeja,ki pa se do danes žal še ni zgodila. Do leta 2003 je kaštel še stal naoriginalnih temelji iz hrastovih deblih. Temelje so sanirali z betonskimipiloti, ki so jih zgradil 10 m globoko v morsko dno. Sam kaštel je v zeloslabem stanju. Nekatere hišo si sicer obnovljene in so naprodaj, večina pa ješe vedno zapuščenih. Kaštilac ima svoj pomol na zahodni strani ob katerega jemožno bočno pristati. 

Vreme

Danes

  • voz

Jutri

  • voz

Četrtek

  • voz

V bližini

Komentarji

Dejan Breznik
@Igor in @ Primož mogoče vama ni uredu, verjetno se najde še kdo, smo pa številni, ki nam je Ok in najdemo prave informacije. Vsak teden objavljajo nove zalive in če nisi preplul celega Jadrana že 10x potem vedno najdeš dobre stvari. Da ne omenjam, da je vse gratis!
Sat | 26 Sep | 2015
Primož
Se v celoti strinjam z Igorjem; neresen portal. Tudi sam ga več kot leto ne gledam več. Sedajle slučajno; so me prijatelji opozorili na Poljake, pa sem pogledal... In videl, da je še vedno isti / slabši.
Fri | 25 Sep | 2015
Mladen
Meni je bilo pa tole branje Gomilica > Kaštilac v veliko veselje.
Sat | 19 Sep | 2015
Igor
Že nekaj čas se pripravlam pisati, pa ni ta prave "rubrike"! In dodali ste med "zanimivosti in ..." še Kaštilac. Podn! Je to zanimivost? Novost? Saj ste to objavili že pred časom. In za navtike to sploh ni pomembno.
Je pa res, da ste v tem letu uspeli objaviti dve nepomembni konobi, Šešula in Mareta.
Tudi anketa je stara že dve sezoni. Nimate v "rokavu" npr. 5 vprašanj, da jih na par mesecev menjate?
Čedalje slabši portal. Spremljam vas od začetka, a bom zaključil. Pa ne mi odgovarjat: Spoštovani g. .., žal nam je, da nas zapuščate, ... trudimo, se..., upamo, da bo..., škoda nam je, da ne boste več z nami..., finančna situacija..., ... . Raje se lotite dela! In navtikom, tako "motornjakom" kot jadralcem dajte boljše informacije. Ni nujno, da pišete o vsaki "luknji" npr. na Krku, Cresu, ..., pojdite tudi niže, kjer vas do sedaj, tako z zalivi kot gostilnami skoraj ni bilo: Elafiti, Mljet, Lastovo, .... Ni za vse zanimiv samo Kvarner.
Pa vsem vse lepo v 2015!
Fri | 12 Dec | 2014