Novi model H 290 iz ladjedelnice Four Winns je luksuzno plovilo s športno podobo. Oznaka H pomeni, da je plovilo iz serije Horizon, da gre za plovila z odprtim premcem, športnim značajem in izjemno natančno izdelavo. V seriji so plovila dolžine od 18 do 31,4 čevlja (5,5 – 10 m). Namenjena so za dnevne izlete v zalive, vodne športe, adrenalinske vožnje ali pa krajša križarjenja.

Novi Four Winns H290 v dolžino meri 30,1 čevlja (9,17 m) . Na krov sprejme 12 oseb, ki se bodo na dnevne izlete odpeljali izjemno udobno, saj ima plovilo ogromno prostora. Za tiste bolj adrenalina željne potnike so v odprtem premcu plovila na voljo kar štirje udobni sedeži. Da bodo med plovbo lahko uživali v razgledu, je sidro nameščeno pod premec plovila. Do sidrnega vitla dostopamo skozi velik pokrov na skrajnem prednjem delu. Da je novi H290 pravi športnik, se vidi tudi pri zaščitnih ograjah. Le dve kratki in nizki na premcu služita predvsem za oprijem med plovbo, večje zaščite pa ne nudita. Za tiste, ki se pred vetrom v laseh raje nekoliko skrijejo je dovolj prostora za vetrobranskim steklom. Za krmarja in enega sopotnika sta na voljo dva udobna in velika sedeža. Za krmarjevim je nameščena kuhinja z umivalnikom in hladilnikom. Na nasprotni je prostor, kjer se namesti priročna mizica za prigrizke. Po celotnem plovilu so nahajajo odlagalne odprtine za kozarce ali plastenke. Tako ni bojazni, da se bodo med plovbo ali na sidru nekontrolirano premikale po plovilu. Ker jih je veliko, bo pijača vedno na dosegu roke vsem potnikom na plovilu.

Čeprav navzven plovilo deluje kot športnik, pa ima vseeno pod krovom ležišče za dve osebi in majhno kopalnico s priročnim WC-jem. Če potujete v manjši zasedbi boste lahko odšli na krajše križarjenje in prespali v kakšnem od zalivov. V opremi plovila je tudi rezervoar za vodo, ki ima kapaciteto 72 l in rezervoar za fekalije s kapaciteto 25 l.

Krmni del plovila je namenjen poležavanju na soncu in uživanju v vodi. Elegantna sončna ploščad je nameščena tik nad krmno platformo. Med sončenjem ali večernim poležavanjem bomo vedno v neposredni bližini vode. Dovolj je prostorna, da na njej poležavata dve osebi, udobno pa lahko sedijo tudi štiri. Zaradi enostavnega dostopa do vode je primerna tudi za ribolov.

S plovila dostopamo na veliko kopalno ploščad preko širokega prehoda na desni strani plovila. Ploščad se razprostira čez celotno širino plovila in v dolžino meri okrog enega metra. Nudi dovolj prostora za posedanje ali pa celo poležavanje. V kolikor se ukvarjamo z vodnimi športi, je dovolj prostorna za nameščanje smuči ali pa deske. Ko bomo prišli iz vode z mokrim rešilnim jopičem in obleko, se bomo lahko rešili vse opreme, ne da bi močili notranji del plovila.

Za zabavo je v standardni opremi vključen Sony-ev glasbeni sistem s štirimi zvočniki. Dva sta v premcu plovila in dva kokpitu. Za tiste, ki jim standarden glasbeni sistem ni dovolj, se lahko opcijsko odločijo za bol profesionalno in seveda bolj glasno izvedbo. V kompleti JL Audio je dodaten ojačevalec, par zvočnikov nad kopalno ploščadjo in seveda subwoofer. Zadnja dva zvočnika poskrbita, da bo v ritmu glasbe lahko zavijal tudi smučar ali pa deskar na vodi.  Če potrebujete TV sprejemnik, so zanj namenili prostor v kokpitu za krmarjem, poleg tako imenovanega osvežilnega kotička. Skrit je v omarici in se avtomatsko dvigne s pomočjo elektromotorja.

Seveda moramo spregovoriti tudi o motorizaciji plovila. H290 lahko dobimo z enim ali pa z dvema motorjema. Odvisno od naši potreb in končne hitrosti s katero bi radi potovali. Na voljo so Mrecruiser in Volvo Penta motorji. Izbiramo lahko med močmi od 300 KM do 380 KM. Od števila motorjev je odvisna tudi teža plovila. Z enim bo lažji in bo tehtal približno okrog 3.500 kg, z dvema pa nekaj manj kot 4.000 kg. Ker je plovilo zgrajeno na patentiranem Stable Vee® hull trupu zagotavlja udobno plovbo, z zmanjšanim uporom ter posledično manjšo porabo goriva. Seveda vse to pripomore k visoki končni hitrosti plovbe.

Fotogalerija: Four Winns H290

Uvoznik za plovila Four Winns v Sloveniji je: As Boats d.o.o.,  http://www.as-boats.si/. Več o plovilu si lahko preberete tudi na: http://www.as-boats.si/si/plovila/four_winns/h290/

Vir: http://www.fourwinns.com/