Glastron, ameriško podjetje, ki plovila izdeluje že več kot 50 let je zopet pokazalo, da jim idej in svežega vetra v njihovih plovilih nikoli ne zmanjka.

Tokrat so se odločili, da izdelajo gliser, ki ga bo poganjal jet pogon. Čeprav takšnega pogona nismo vajeni v gliserjih, so številne prednosti le tega, ki so dale temu čolnu povsem drugo dušo.  V osnovi je plovilo namenjeno za zabavo in šport na vodi. Ker ima jet pogon, ima izjemno majhen ugrez, le 36 cm, in omogoča plovbo po zelo nizki vodi. Ker na krmi ni noge in propelerja, je idealen za vodne športe kot so smučanje na vodi, deskanje, vožnja z napihljivimi blazinami itd. Motor leži nizko v trupu plovila. To mu daje izjemno stabilnost na vodi in več prostora na krmi. Rotaxov 4-TEC motor je majhen in zmogljiv. Izbiramo lahko med tremi različno močnimi. Najmanjši ima moč 150 KM, srednji 200, najmočnejši pa kar 250 KM. Za adrenalina željne bo seveda prava izbira najmočnejša različica. Vsi trije so izjemno odzivni in omogočajo hitro pospeševanje, ki je potrebno za vodne športe. Ker ne zaseda veliko prostora, so na krmo lahko namestili dva dodatna sedeža, ki sta obrnjena nazaj in služita za nameščanje deske ali smuči in snemanje adrenalinskih posnetkov med plovbo. Ker nima zunanjega propelerja, je lestev za sestop v vodo in iz nje nameščena na sredino plovila. Prav tako smo lahko bolj sproščeni pri pobiranju smučarjev in deskarjev iz vode, saj ni možno, da bi prišlo do poškodb zaradi vrtečega se propelerja ali zatikanje vlečne vrvi.

Glastron GT 187 v dolžino meri 5,95m. Registriran je za 6 oseb (8 v ZDA) in ima kar osem sedežev. Ker ima odprt premec, lahko dva potnika med plovbo brezskrbno uživata v vetru v laseh. Teža plovila znaša le 1040 kg, dodatno pa ga lahko obremenimo z 550 kg.

Več informacij lahko dobite pri zastopniku plovil za Slovenijo As-Boats, http://www.as-boats.si/, tel: (02) 608 41 41, e-naslov: info@as-boats.si.

Fotogalerija: Glastron GT 187