Podjetje Azure Embark je izdelal prvo crossover hibridno plovilo, ki ga lahko uporabljamo za številne različne namene. 

ETHOS 30 je prava ikona novega koncepta ekoloških plovil. Kot vir energije uporablja solarne celice, ki so vgrajene na krov plovila. Osnovni motor je Hyundaijev dieselski agregat z 250 KM, poleg njega pa je še 13 KW električni motor, ki se napaja preko sončnih celic na strehi. Nova rešitev bo cenejša in bo bolj privlačna za širši navtični trg.

Poleg hibridnega sistema pogona, pa ima novi Ethost 30 še eno zanimivost, ki pa ga v celoti postavlja pred vse druga konkurenčna plovila. Plovilo je namreč zasnovano modularno in ga z lahkoto prilagajamo lastnemu načinu uporabe in potrebam, ki jih imamo. Ethos 30 je 5 plovil v enem.

Ethos 30 ali krajše kar E30 omogoča modularno gradnjo plovila. Na krovu so pripravljene pregrade v katere lahko vstavljamo dele opreme po svojih željah. Na vsakih 44 cm se nahajajo priključki za priklop želene elektronske opreme ali vode. Zato lahko lastnik po želji namešča funkcionalne dele plovila, kot so sedeži, omarice, kuhinjska oprema (hladilniki, štedilnik, pečica), na mesta kjer jih potrebuje. Opremo je enostavno namestiti ali pa odstraniti s plovila.

Lastnik lahko iz plovilo z romantično jedilnico in kuhinjo enostavno spremeni v plovilo namenjeno ribolovu. Plovilo ima lahko odprt krov, če pa namestimo stranske stranice in vrata, pa dobimo zaprto plovilo z elegantnim salonom.

Oblika trupa

Za plovilo so oblikovali poseben hibriden trup, ki ima izjemne hidrodinamične lastnosti in omogoča plovbo z majhno porabo energije. Plovbi z manjšimi hitrostmi  je namenjen električni motor. Hitrejša plovba in glisiranje je možna z uporabo le enega dieselskega agregata z močjo 250 KM, kar je relativno malo za tako veliko plovilo.

Motorji

Plovilo ima vgrajena dva motorja. Manjši in šibkejši električni razvije 13kW in  omogoča najvišjo hitrost plovbe 7 vozlov. Optimalna hitrost plovbe znaša 5 vozlov. Motor se z električno energijo napaja iz 3 sončnih celic moči 350 W, ki so nameščene na strehi plovila in iz  Park LiFePo4 baterij s 72 celicami v katerih je shranjeno 9.2 kW električne energije. Te baterije so namenjene tudi ostalim porabnikom na plovilu, zadoščajo pa za 20 ur plovbe s hitrostjo 3,5 vozla

Večji dieselski agregat prihaja iz tovarne Hyundai in razvije 250 KM. Zaradi hidrodinamičnega trupa lahko dosegamo hitrosti plovbe do 25 vozlov, medtem ko je optimalna hitrost križarjenja 20 vozlov.

Optimalna poraba energije

Za zmanjšanje porabe energije so na plovilo vgradili najnovejše tehnologije, ki zmanjšujejo njeno porabo. Plovilo je opremljeno le z led lučmi, ki so nameščene tako na krovu kakor zunaj pod vodno gladino plovila. Za zmanjševanje porabe in dober pregled nad njo so namestili računalnik, ki nadzira vse sklope na plovilu in skrbi za optimalno porabo. Vse informacije o porabnikih so prikazane na 23 paličnem displeju, ki je občutljiv na dotik. Na njem se prikazujejo tudi v navigacijske informacije, informacije o obeh motorjih in stikala za vklop luči, črpalk, inštrumentov in ostale opreme.

Tehnologije 21 stoletja

Ethos30 je opremljen z Wi-Fi mrežo in kamerami za snemanje aktivnosti. V podjetju uporabljajo QR kode s katerimi so označeni posamezni sklopi na plovilu. Ko želimo informacijo o njih, enostavno poskeniramo kodo in na displeju se nam prikažejo vse potrebne informacije. Ta način jim omogoča stalno posodabljanje informacij in stalno ažurnost le teh. Na plovilu so uporabili tudi nano tehnologijo na različnih sklopih. Celoten trup je zaščiten z nano tehnologijo. Zaščitene so nerjaveče ograje in vsi kontakti na plovilu in elektronske komponente. Z uporabo nano tehnologije bo plovilo potrebno manj vzdrževati in bo imelo daljšo življenjsko dobo, ker bo zmanjšalo vpliv na okolje. 

Tehnični podatki:

Dolžina čez vse: 31’3” (9,53 m)
Širina:  9’8” (2,98 m)
Vgrez: 2’8” (0,87 m)
Teža:   8,818 lbs (4,0 ton)
Ležišča: 2+2
Število oseb: 12
Motor: Hyundai D170 (170 KM - standard)
Motor: Hyundai S250 (250 KM - opcija)
Električni motor: 13Kw
Solarni paneli:  3×350 W
Najvišja hitrost -  motor 250 KM -    25 vozlov
Potovalna hitrost: 20 knots
Najvišja hitrost električni motor:  7 vozle
Potovalna hitrost električni motor:  4 vozle
Rezervoar za gorivo: 580 l
Kapaciteta baterij (LiFePo4): 9,2 kw/h
Rezervoar za vodo: 117 l
Razervoar za odpadne vode:  56 l
Avtonimija (potovalna hitrost): 360 nmi
Avtonomija (nizka hitrost): 1440 n/m
Avtonomija (uporaba obeh motorjev): 7200 nmi
Avtonomija (uporaba električnega motorja s solarnimi paneli): 32 nmi
Oblikovanje in koncept: Azure Embark S.r.l.

Fotogalerija: Ethos 30

Vir: http://www.ethosboats.com/