Comanche je nova, 100 čevljev dolga super jadrnica. Prvič je zaplula v lanskem oktobru in bo mešala štrene na vseh velikih svetovnih regatah.

Ker je jadrnica komaj zaplula, pred regato Rolex Sydney Hobart še nihče ni vedel, kako hitra je in kako visoko lahko seže. Po svojem izgledu je dala poznavalcem takoj vedeti, da gre za jadrnico z velikimi apetiti. Nedvomno lastnik cilja na najhitrejše plove na regatah, stopničke in pa na kakšen nov svetovni jadralski hitrostni rekord..

Jadrnico je oblikoval francoski navtični arhitekt Guillaume Verdier skupaj v sodelovanju z podjetjem VPLP, ki je prejelo že več oblikovalskih nagrad. Zgradilo jo je podjetje Hodgdon Yachts, ki velja za najstarejšo ameriško ladjedelnico, ki je bila ustanovljena že davnega leta 1816. Za denar je poskrbel Jim Clark, ameriški milijarder, eden najbogatejših zemljanov, ki je čisto slučajno poročen z Kristy Hinze-Clark, bivšo avstralsko super manekenko.

Prvo bitko s časom je jadrnica že osvojila. Od ideje do prve plovbe je minilo vsega leto dni. Naslednjo bo bila na vodi. Oblikovana je za plovbo s hitrostjo 35 vozlov.

Skipper jadrnice je Ken Read, ki se je pridružil projektu že na samem začetku in je skrbno nadzoroval vse faze oblikovanja in izgradnje plovila.

Ken Read je veteran Pokala Amerike in regate Volvo Ocean Race. Ko je bila jadrnica končno v vodi in so se pripravljali na nastop na prvi regati je dejal: »Zaradi jadrnice sem že prebedel številne noči. Nisem si želel, da bi bila regata Sydney – Hobart prva regata na kateri bi nastopili in testirali jadrnico. Pravzaprav sem prepričan, da je to najslabša izbira. To je enako, kot bi direktno iz telovadnice šli na svetovno prvenstvo v dvigovanju uteži, ali pa bi šli z novim avtomobilom F1 na tekmo, kjer bi razneslo motor v prvem krogu. To niso izjemno varne jadrnice. Narejene so za jadranje na skrajnih mejah možnega. Po drugi strani, moram priznati, da je bilo do sedaj vse po planu. Izvedli smo nekaj testnih plovov. Z rezultati in zmogljivostjo smo zelo zadovoljni.«

Prva regata, ki se je jadrnica udeležila je bila Rolex Sydney Hobart Race. Ciljno črto so prepluli kot drugi za jadrnico Wild Oats, ki je svoje sposobnosti na tej regati pokazala že večkrat. V planu so še regate Transpac, Transatlantic, Fastnet in Middle Sea regate.

Lastnik Jim Clark je o svoji novi igrači povedal: »Stala me je 100 USD dolarjev. Takoj ko jo bomo spustili v vodo bo izgubila velik del svoje vrednosti. Ljudje trošijo denar za različne stvari. Jaz pač ne igram golfa. Sovražim ga. Rad pa imam jadranje in tehnologijo, ki je povezana s tem športom.«