Motor Wartsila 31 je najbolj učinkovit ladijski motor na svetu. Vpisal se je v Guinnesovo knjigo rekordov.

Finsko podjetje Wartsila je trgu predstavilo svoj najnovejši izdelek. Nov štiritaktni dieselski motor, ki se lahko pohvali z najmanjšo porabo na svetu, zgolj 165 g goriva na kWh. Podjetje že poznamo po izjemno učinkovitih motorjih, ki se uporabljajo v navtiki in energetiki. Z novim motorjem je postavilo nov svetovni rekord v najmanjši porabi goriva na kWh. Za predstavitev svojega dosežka, so pripravili zanimiv video v katerem veliko kontejnersko ladjo vleče majhen vlačilec, ki ga poganja najbolj učinkovit motor na svetu.

Ime motorja je sestavljeno iz imena podjetja in številke 31, ki pomeni premer cilindra. Poganja ga dieselsko gorivo, lahko pa uporabljamo tudi različne vrste plina. Na voljo je tudi samo plinska različica. Zaradi uporabe različnih vrst goriva je lahko vgrajen v številne različne tipe plovil. Na voljo je z 8 do 16 valji, ki proizvedejo od 4,2 do 9,8 MW moči v območju med 720 in 750 obrati na minuto.

Poleg majhne porabe goriva, se motor lahko pohvali tudi z majhnimi vzdrževalnimi stroški. Prvi pregled motorja je potrebno izvesti šele po 8000 urah delovanja.