Na 31. redni skupščini Jadralne zveze Slovenije so člani potrdili predlog elementov novega koncepta delovanja JZS ter izvolili novo vodstvo. S sprejetjem elementov novega koncepta delovanja je JZS poleg nudenja podpore delovanju klubov pri vzgoji mladih jadralcev prevzela vlogo organiziranja in vodenja treningov ter ostalih priprav reprezentanc v izbranih prehodnih mladinskih in olimpijskih razredih. Svoje izjemno znanje in izkušnje pa bo odslej v vlogi glavnega trenerja in predsednika strokovnega sveta JZS delil tudi najuspešnejši slovenski jadralec Vasilij Žbogar.

Ključna novost v konceptu je, da JZS prevzema vlogo organiziranja in vodenja treningov in ostalih priprav reprezentanc v izbranih prehodnih mladinskih in olimpijskih razredih. Skladno s predvidenimi spremembami, povezanimi z novim konceptom delovanja JZS, ki so bile na skupščini sprejete soglasno, je skupščina obravnavala in sprejela tudi nov Statut JZS. Poleg tehničnih sprememb ta opredeljuje tudi novo vlogo glavnega trenerja, ki bo hkrati predsednik strokovnega sveta, v katerem pa sta sedaj združena tako dosedanji svet za vrhunski šport, ki je skrbel za članske reprezentance, in svet za mladinsko jadranje.

Aljoša Tomaž, Marjan Matevljič

“Vesel sem bil, da so bili vsi sklepi in odločitve sprejeti skoraj soglasno. Obenem pa je to tudi zelo pomembno. Sprejeti sta bili tudi najpomembnejši točki za nadaljnji razvoj slovenskega jadranja. Prva je vzpostavitev nacionalnega panožnega centra JZS. Obenem je Vasilij Žbogar postal član IO in predsednik strokovnega sveta, bo pa tudi glavni trener. To so bili tudi pogoji za mojo ponovno kandidaturo. JZS bo nekoliko bolj kot doslej vzpostavila poklicno delovanje stroke. Poleg tega pa je tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec v predstavitvi svojega dela pred nedavno izvolitvijo izpostavil pomen nacionalnih panožnih centrov različnih panog,”  je pojasnil predsednik JZS Aljoša Tomaž, ki je dolžnosti predsednika opravljal tudi v času po odstopu 18. maja letos zaradi drugačnih pogledov na financiranje in organizacijo reprezentančnih vadbenih centrov.

Skupščina se je najprej seznanila z odstopom predsednika Aljoše Tomaža in večine članov izvršnega odbora ter razrešila izvršni odbor v celoti, nato pa na podlagi sprejetih elementov novega koncepta JZS soglasno izvolila novo vodstvo v sestavi: predsednik Aljoša Tomaž kot edini kandidat za predsednika ter člani izvršnega odbora Samo Lozej, Marjan Matevljič, Jure Orel, Karmen Pahor, Sebastjan Šik, Tomaž Virnik, Damijan Vuk in Vasilij Žbogar. Novemu vodstvu se štiri letni mandat začne dan po skupščini, 21. decembra 2018. Ker je novo izvoljeno članstvo Karmen Pahor v izvršnem odboru nezdružljivo z njenim dosedanjim članstvom v nadzornem svetu, je bila za nadomestno članico nadzornega odbora izvoljena Tatjana Voj.

Skupščina se je sicer še seznanila s poročilom o delu JZS za leto 2017 in potrdila zaključni račun za leto 2017, se seznanila z okvirnim planom dela in finančnim načrtom za leto 2018 ter s poročilom nadzornega odbora in določila članarino za leto 2019, ki bo še naprej 100 EUR.

Novo vodstvo bo že na prvi uradni dan novega mandata, 21. decembra, sklicalo dopisno sejo izvršnega odbora, na kateri bodo Vasilija Žbogarja, dobitnika dveh srebrnih in bronastega olimpijskega odličja, potrdili za glavnega trenerja.

Vir: JZS.si; foto: Dragan Sinožič