V Marini Veruda se je 28. maja začel izobraževalno terapevtski projekt Jadranje za jutri 2014, projekt v organizaciji športnega društva SAPPA iz Kamnika. Ob izdatni podpori ter prispevkih sponzorjev in donatorjev (v sredstvih, storitvah, hrani, pijači, artiklih), se je v marini zbralo 36 otrok s posebnimi potrebami, 12 pedagogov-spremljevalcev in 14 članov posadke, ki so se vkrcali na šest jadrnic. Po vkrcanju na barke je sledila informativna predstavitev in ogled jadrnic pod vodstvom skipperjev. Kmalu po prihodu se jim je nasmehnilo tudi vreme in bil je čas za povsem poletno garderobo.

Letošnjega projekta so se udeležile naslednje vzgojno-izobraževalne ustanove:

- OŠ Jela Janežiča Škofja Loka
- Vzgojni zavod Kranj
- OŠ Preska Medvode, podružnična enota OŠ Topol
- OŠ Roje Domžale
- OŠ 27. julij Kamnik
- OŠ Ljuba Šercerja Kočevje
- Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana

Ker so bile vremenske razmere ugodne za plovbo so kmalu po 12. uri jadrnice ena za drugo zaplule iz marine, odplule proti odprtemu morju in se predale vetru in valovom.  Po enournem jadranju so se zasidrale in druga k drugi privezale na bok v bližnjem zalivu. Ni minilo pol ure in okrog jadrnic je bilo morje polno mladih plavalcev, veslačev na byboatih in zvedavih galebov. Sledilo je kosilo na barkah in zelo kratek počitek, kajti sonce je bilo neizprosno in morje neverjetno vabljivo.

Nekaj po 4. uri so jadrnice zapustile zaliv in se odpravile na odprto morje. Vetrovne in vremenske razmere so bile idealne za jadranje in jadrnice so razvile svoja jadra. Bolj idealnih razmer za jadranje si mladi jadralci ne bi mogli želeti in navdušenja ni bilo konca. Nekaj po 6. uri so se zadovoljni in prijetno utrujeni od morja, sonca in vetra zasidrali v matični marini. Sledila je priprava na večerjo oziroma pravi žar piknik v izvedbi članov posadke. Ura je bila 22.30 in piknik je še kar trajal...

Po zajtrku so se mladi udeleženci lotili izpolnjevana tematskega delovnega zvezka. Ko se je končala prva morska učna je vsak od njih dobil po eno JZJ dopisnico na katero je narisal poljuben morski motiv. Ta avtorska likovna dela bodo kot zahvala pristala v poštnih nabiralnikih sponzorjev, donatorjev in drugih podpornikov letošnjega projekta. Po kratkem odmoru nas je idealno vreme zvabilo iz marine in odjadrali smo proti otočju Brijoni. Šele ko smo se zasidrali v marini smo ugotovili kako toplo je sonce. Ohladitev v bližnjem zalivu je bila neizbežna in odrešilna.

Sledilo je kosilo na jadrnicah, potem pa ogled otoka s turističnim vlakcem, skozi safari park do muzeja. Ob povratku iz muzeja proti jadrnicam sta nas na obali čakala bog morja Pozejdon ter kapetan Kljuka in sledila je mornarska, Pozejdonova prisega vseh udeležencev, ki so jadrali prvič. Vseh 62 mornarjev se je nato vkrcalo na jadrnice in po soncu in idealnem vetru smo odjadrali do istega zaliva kot dan prej in na sidru so se ponovile morske vragolije prejšnjega dne. Na poti do tja je nekaj srečnežev videlo delfine. Nekaj po 6. uri smo se zasidrali v matični marini in se počasi lotili priprav na večer. Večer z večerjo in plesom oz. diskom...

Kljub nočnem dežju smo se zbudili v suho jutro. Slasten zajtrk je bil prava podlaga za drugo uro morskega 'pouka'. Seveda po šoli vedno posije sonce. Sledilo je skupinsko slikanje udeležencev, tako po posameznih jadrnicah, kot tudi vseh skupaj. Kmalu po slikanju so se nam pridružili glavni gosti v programu zaključnega večera, člani klape Mali grad iz Kamnika. Vsi skupaj smo se vkrcali na jadrnice in odjadrali proti rtu Kamenjak. Ko se je dvignilo prvo jadro se je po barkah zaslišala pesem. Kljub temu, da smo jih ločili po barkah, to za člane klape ni bila ovira, da ne bi uglasbili naših jadrnic. Ko smo vrgli sidra v bližnjem zalivu, pa je bila na sporedu prava morska tonska vaja. Sledilo je kosilo, ki so ga člani klape spremenili v pravo morsko fešto. Potem pa kopanje... Pred povratkom v marino smo v morje odvrgli steklenico želja v katero so vsi udeleženci zapečatili svoje želje.

Ob povratku v marino so se začele priprave na večerno dogajanje oz. program zaključnega večera. Zaključni večer projekta Jadranje za jutri se je začel z pozdravnim govorom Darka Maleža, predsednika društva ŠD SAPPA. Sledil so neverjetne čarovnije čarovnika Mr. Leeja, ki si je kar nekaj mladih udeležencev izbral za svoje pomočnike. Sledil je prvi del nastopa klape Mali grad, ki je med občinstvom kmalu dobila kar nekaj pevskih pomočnikov.

Za nastopom klap je bil na vrsti izbor za najboljše mornarje in mornarke posameznih jadrnic. Nagradili smo jih s podpisanimi športnimi dresi, ki so jih donirali nogometna, košarkarska,  in hokejska reprezentanca Slovenije in pa skakalnim dresom Jerneja Damjana.

Program se je nadaljeval s tombolo mladih udeležencev, pri kateri je bila vsaka srečka dobitna, najbolj so se veselili dobitniki raftinga na Soči, izleta v Benetke s katamaranom in pa panoramskega poleta z motornim letalom. Spremljevalci vsake posamezne šole pa so imeli žreb za umetniško sliko z motivom jadrnice na morju, slikarja Angela Bajuka iz Piran. Slika bo krasila steno OŠ Ljuba Šercerja iz Kočevja.

Še enkrat so nam zapeli člani klape Mali grad, sledila sta ples ter druženje in pa razrez dveh jubilejnih tort in sicer za 5. rojstni dan ŠD SAPPA in pa za 5. izvedbo projekta Jadranje za jutri. Več kot prijeten večer je ves čas dogajanja sladkala 'kuharska' sekcija društva s slastnimi palačinkami...

Letošnji jubilejni 5. projekt Jadranje za jutri v organizaciji ŠD Sappa je več kot uspešno zaključen. Kaj dodati na koncu? Mogoče to, da je na torti JZJ sedaj že 5 svečk, v srcih in očeh mladih udeležencev pa jih je gorelo mnogo, mnogo več. Ob podpori sponzorjev in donatorjev smo se po svojih najboljših močeh trudili polepšati dneve otrokom, ki se jim nikoli ne da pomagati dovolj. Otrokom, ki jih velika večina niti ne opazi in zanje ne naredi nič. Po štirih dneh skupnih doživetij in druženja z njimi smo se že petič lahko prepričali, da smo ponovno naredili nekaj res dobrega.

Letošnji projekt so podprli in s tem omogočili:

Plinovodi d.o.o., Zavarovalnica Triglav, d.d. in Rotary Club Medvode kot Sponzor jadrnice ter Gostišče Pri planinskem orlu, SportsDirect.com, Birox d.o.o., Inotherm d.o.o., Adriatic Slovenica d.d., Blažič, robni trakovi, d.o.o., Energetika Ljubljana d.o.o. in Komag, d.o.o. kot Sponzorji dogodka.

Fotogalerija: