Zadnje iz eTrgovine

19.99€

V knjigi Mayday je predstavljen izbor najbolj zanimivih in obenem tragičnih pomorskih nesreč, ki segajo od 2. svetovne vojne pa vse do sedanjosti. Vsem zgodbam v knjigi, ki opisujejo nenavadne pomorske avanture: žalostne, drzne, tragične, smešne ali komaj verjetne, je klic na pomoč - MAYDAY skupni imenovalec.

Iz vsebine:

 • Namesto uvoda
 • 117 dni na pragu smrti
 • Anatomija nekega brodoloma
 • Knjiga, ki ne bo napisana
 • Cena slave
 • Poročilo gospoda Roba Widdringtona, prvega častnika ameriške raziskovalne ladje Roger Rewelle
 • Ledena krsta
 • Panika v Sredozemlju
 • Dvakrat okoli Rta Horn
 • Torpedo - made in Germany
 • Morje z napako
 • Havenly tweens
 • Vihar viharjev - po dogodku posnet tudi film The perfect storm
 • Nori Viking na Antarktiki

Avtor Jože Mušič, mojster fotografije in filmar, jadralec, popotnik, vsestranski športnik in prvi Slovenec, ki je objadral svet. Je avtor in prevajalec številnih fotomonografij in potopisov: Melodije vetra, Zlati valovi, Dolga pot čez oceane ... 

Odlomek (117 dni na pragu smrti):

Dnevi so prešli v tedne, tedni v mesece, borba za preživetje je zahtevala vedno več napora. Napihljivi splav, ki jima je nudil edino zaščito, je razpadal, neprestano je bilo treba izmetavati vodo in črpati zrak. V dveh hudih viharjih sta izgubila streho nad splavom, kompas in nekaj plastenk z vodo; zbolela sta, dobila hude sončne opekline po telesu, zaradi slane vode pa boleče izpuščaje po koži. Podhranjena in dehidrirana sta se komaj še premikala. V štirih mesecih je plulo mimo sedem ladij, ne da bi ju kdo opazil. Bil je 117 dan.

Cena v prednaročilu: 19,99 EUR (do 1.4.2020)

Cena po izidu: 24,99 EUR

Darilo ob naročilu za prvih 30 kupcev – MOLITEV PRED PLOVBO (Joža Horvat).

Jože Mušič: MAYDAY

Zadnji video

Lebič je kratkotrajen veter, ki običajno piha iz jugozahodne smeri. Nastane kadar se anticiklon razširi na jugu ali jugozahodu Jadrana, središče ciklona pa prehaja na severnem delu Jadrana. V poletnem času se lebič pojavi ob prehodu lokalne nevihte preko Jadrana, Takrat je to zelo močan vendar kratkotrajen veter, ki piha iz jugozahodne smeri. Prihod lebiča najavi nenedno znižanje zračnega tlaka. Ko zračni tlak pade najniže, lebič piha najmočneje.

Kljub temu, da je lebič kratkotrajen veter, je izjemno nevaren v vseh lukah, ki so odprte proti jugovzhodu. Nevaren je tudi zato, ker prične pihati iznenada. Ker piha zelo redko, večina luk na Hrvaškem ni zaščitena pred njim z valobrani. Najmočneje piha v področju srednjega in južnega Jadrana, na severnem je običajno šibkejši. Lebič piha močno na otoku Šolta na njegovi jugozahodni strani, kjer so zalivi odprti prav v smer jugozahoda. Sidranje v primeru lebiča je v teh zalivih nevarno.

Predznaki lebiča
- v smeri jugozahoda se ustvari proga pare, katere spodnji rob je ostro definiran in se dviguje na manjših višinah v smeri proti horizontu
- nagel padec zračnega tlaka

Ko prične zračni tlak zopet rasti, bo lebič prenehal pihati in valovi, ki jih povzroča se bodo zmanjšali.

Lebič je topel in vlažen zrak. Morje je močno vzvalovano, saj pogosto piha z nevihtno močjo. Ob lebiču običajno pada močan dež. Lebič običajno označuje začasno prenehanje pihanja juga ali pa prehod na maestral. Če je v času, ko piha lebič, nebo jasno ali delno jasno, na zahodu pa se že pojavi nova oblačnost, bo lebič prenehal pihati. Veter se bo zopet obrnil na jugo. To je znak prihoda novega ciklona.

Na področju Jadrana za lebič najdemo številna imena. Pogosto se uporabljajo imena lebičada, garbin, garbinada. Lebičada ali garbinada ga imenujejo, kadar piha zelo močno. Na otoku Hvaru ga imenujejo lebićada ali lebićoda, na Visu libićada, garbinoda, v Selcah uštrijada. Prav posebno ime so mu dali na Dugem otoku, kjer ga imenujejo jarpka, v Saliju pa tudi donjak.

Video: Lebič na Komiži na Visu:


Komentarji