Lebič je kratkotrajen veter, ki običajno piha iz jugozahodne smeri. Nastane kadar se anticiklon razširi na jugu ali jugozahodu Jadrana, središče ciklona pa prehaja na severnem delu Jadrana. V poletnem času se lebič pojavi ob prehodu lokalne nevihte preko Jadrana, Takrat je to zelo močan vendar kratkotrajen veter, ki piha iz jugozahodne smeri. Prihod lebiča najavi nenedno znižanje zračnega tlaka. Ko zračni tlak pade najniže, lebič piha najmočneje.

Kljub temu, da je lebič kratkotrajen veter, je izjemno nevaren v vseh lukah, ki so odprte proti jugovzhodu. Nevaren je tudi zato, ker prične pihati iznenada. Ker piha zelo redko, večina luk na Hrvaškem ni zaščitena pred njim z valobrani. Najmočneje piha v področju srednjega in južnega Jadrana, na severnem je običajno šibkejši. Lebič piha močno na otoku Šolta na njegovi jugozahodni strani, kjer so zalivi odprti prav v smer jugozahoda. Sidranje v primeru lebiča je v teh zalivih nevarno.

Predznaki lebiča
- v smeri jugozahoda se ustvari proga pare, katere spodnji rob je ostro definiran in se dviguje na manjših višinah v smeri proti horizontu
- nagel padec zračnega tlaka

Ko prične zračni tlak zopet rasti, bo lebič prenehal pihati in valovi, ki jih povzroča se bodo zmanjšali.

Lebič je topel in vlažen zrak. Morje je močno vzvalovano, saj pogosto piha z nevihtno močjo. Ob lebiču običajno pada močan dež. Lebič običajno označuje začasno prenehanje pihanja juga ali pa prehod na maestral. Če je v času, ko piha lebič, nebo jasno ali delno jasno, na zahodu pa se že pojavi nova oblačnost, bo lebič prenehal pihati. Veter se bo zopet obrnil na jugo. To je znak prihoda novega ciklona.

Na področju Jadrana za lebič najdemo številna imena. Pogosto se uporabljajo imena lebičada, garbin, garbinada. Lebičada ali garbinada ga imenujejo, kadar piha zelo močno. Na otoku Hvaru ga imenujejo lebićada ali lebićoda, na Visu libićada, garbinoda, v Selcah uštrijada. Prav posebno ime so mu dali na Dugem otoku, kjer ga imenujejo jarpka, v Saliju pa tudi donjak.

Video: Lebič na Komiži na Visu: