Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

Lebič je kratkotrajen veter, ki običajno piha iz jugozahodne smeri. Nastane kadar se anticiklon razširi na jugu ali jugozahodu Jadrana, središče ciklona pa prehaja na severnem delu Jadrana. V poletnem času se lebič pojavi ob prehodu lokalne nevihte preko Jadrana, Takrat je to zelo močan vendar kratkotrajen veter, ki piha iz jugozahodne smeri. Prihod lebiča najavi nenedno znižanje zračnega tlaka. Ko zračni tlak pade najniže, lebič piha najmočneje.

Kljub temu, da je lebič kratkotrajen veter, je izjemno nevaren v vseh lukah, ki so odprte proti jugovzhodu. Nevaren je tudi zato, ker prične pihati iznenada. Ker piha zelo redko, večina luk na Hrvaškem ni zaščitena pred njim z valobrani. Najmočneje piha v področju srednjega in južnega Jadrana, na severnem je običajno šibkejši. Lebič piha močno na otoku Šolta na njegovi jugozahodni strani, kjer so zalivi odprti prav v smer jugozahoda. Sidranje v primeru lebiča je v teh zalivih nevarno.

Predznaki lebiča
- v smeri jugozahoda se ustvari proga pare, katere spodnji rob je ostro definiran in se dviguje na manjših višinah v smeri proti horizontu
- nagel padec zračnega tlaka

Ko prične zračni tlak zopet rasti, bo lebič prenehal pihati in valovi, ki jih povzroča se bodo zmanjšali.

Lebič je topel in vlažen zrak. Morje je močno vzvalovano, saj pogosto piha z nevihtno močjo. Ob lebiču običajno pada močan dež. Lebič običajno označuje začasno prenehanje pihanja juga ali pa prehod na maestral. Če je v času, ko piha lebič, nebo jasno ali delno jasno, na zahodu pa se že pojavi nova oblačnost, bo lebič prenehal pihati. Veter se bo zopet obrnil na jugo. To je znak prihoda novega ciklona.

Na področju Jadrana za lebič najdemo številna imena. Pogosto se uporabljajo imena lebičada, garbin, garbinada. Lebičada ali garbinada ga imenujejo, kadar piha zelo močno. Na otoku Hvaru ga imenujejo lebićada ali lebićoda, na Visu libićada, garbinoda, v Selcah uštrijada. Prav posebno ime so mu dali na Dugem otoku, kjer ga imenujejo jarpka, v Saliju pa tudi donjak.

Video: Lebič na Komiži na Visu:


Komentarji